Wat doen wij?

Een groene omgeving maakt wonen, werken en recreëren extra prettig. Omdat het er mooi uitziet, zorgt voor een gezond klimaat, goed is voor de natuur, hittestress tegengaat en water afvoert én opvangt. Daarom investeren we als gemeente in het onderhouden, uitbreiden en verbeteren van groen en water. 

De leefomgeving vergroenen kunnen wij niet alleen. Daarom werken we samen met verschillende organisaties. Lees meer over deze partnerschappen.

Onze projecten

We doen veel kleine en grote dingen om beter om te kunnen gaan met klimaatverandering. 

Kleine, maar belangrijke, veranderingen

Door minder te maaien, bijvoorbeeld 1 of 2 keer per jaar, verandert gazon in natuurlijk gras. Als we maaien, halen we het maaisel weg. Dan wordt de bodem armer en komen er meer soorten bloemen en kruiden. Op trapveldjes, speelplaatsen en hondenuitloopveldjes maaien we wel vaker. Of op plekken waar maaien nodig is voor de veiligheid. U ziet dus steeds meer afwisseling in het gras. Lees meer over maaien.

In de winter laten we blad vaker liggen en laten we sommige grasstroken hoog. Het is een natuurlijke bemesting van de grond en een schuilplek voor dieren en insecten. Ook gebruiken we blad om zelf compost van te maken. Deze compost strooien we in de winter in een dikke laag tussen planten en struiken in plantsoenen. Een mooie manier om eigen afval te hergebruiken.

We veranderen 25% van alle gazons naar natuurlijke grasvelden. Natuurlijk gras is hoger gras waarin bloemen en kruiden de kans krijgen om te groeien en bloeien. Zo zorgen we voor voedsel en schuilplaatsen voor insecten en andere dieren. 

Ook kiezen we voor meer verschillende soorten bomen en struiken. Vooral soorten die bloeien en vruchten geven. Dit zorgt voor meer afwisseling in de natuur en meer voedsel voor allerlei soorten dieren. 

Het Kruserbrinkpark in Hardenberg is een voorbeeld van waterberging of opslag. In dit park vangen we water op als er extreem veel neerslag valt. Dit water komt uit het centrum van Hardenberg. Het centrum heeft een eigen hemelwaterriool. Het regenwater wordt niet afgevoerd met het afvalwater, maar naar het Kruserbrinkpark. Het park is zo ingericht dat eerst een deel van het park volloopt met water. Als het nodig is, zetten we ook een ander deel van het park onder water. 

Grote projecten

Het Vechtpark Hardenberg is een prachtig rivierenlandschap langs de oevers van de Vecht. En dwars door het centrum van Hardenberg. De natuurvriendelijke oevers, graslanden en poelen in het Vechtpark zijn niet alleen mooi om te zien. Ze bieden ook veel ruimte aan planten en dieren. In het Vechtpark leven 1.000 soorten planten en dieren.

Ook zorgt het park voor bescherming tegen overstromingen. Door regenval en watertoevoer vanuit Duitsland, kan de rivier de Vecht hoog komen te staan. Het Vechtpark biedt ruimte voor de rivier om buiten haar oevers te treden. Via de lagere gedeeltes van de dijk stroomt het water dan naar het Heemserpark.

We passen ook ons beleid aan

Ook in ons beleid nemen we klimaatadaptatie zoveel mogelijk mee. Bekijk bijvoorbeeld ons programma Klimaat, water en biodiversiteit 2023-2027.