Duurzame energieopwekking

De gemeente Hardenberg heeft ambities op het gebied van duurzame energie. Daarbij werken we zoveel mogelijk samen met inwoners en partners.

Onze doelstelling is dat minimaal 30% van het energieverbruik in 2030 duurzaam wordt opgewekt. Uiteindelijk wil de gemeente Hardenberg energieneutraal zijn. Om de doelen te halen, is het opwekken van duurzame energie nodig. Het gaat om windenergie, zonne-energie en duurzaam gas.

Regionale Energiestrategie West-Overijssel

Samen met tien andere gemeenten, de provincie Overijssel, waterschappen en netbeheerders maken we een Regionale Energiestrategie (RES) voor West-Overijssel. Daarin staat hoeveel duurzame energie we tot 2030 willen opwekken. De ambitie voor West-Overijssel is dat we in 2030 1,8 TWh duurzame stroom willen opwekken met 60% windenergie en 40% zonne-energie. De gemeente Hardenberg neemt een deel voor haar rekening. 

Lees meer over de Regionale Energiestrategie West-Overijssel

Zonne- en windenergie in de gemeente Hardenberg

We zijn goed op weg om de doelen voor duurzame zonne- en windenergie te halen. Op veel daken liggen al zonnepanelen. Ook zijn er zonnevelden. En er zijn plannen voor zonneparken waarvoor al een vergunning is en waarbij de aansluiting op het net geregeld is. Daarmee wekken we in de gemeente Hardenberg nu al meer zonne-energie op dan was gepland.

Voor windenergie was het doel om 166 GWH duurzame stroom op te wekken met 8 tot 11 windturbines. Een deel daarvan wekken we al op met 5 windmolens in windpark De Veenwieken (34 GWh). Om het doel te halen, moeten er windmolens bijkomen in de gemeente Hardenberg. We willen hiervoor eerst samen met het bedrijfsleven kijken of het mogelijk is om windmolens op of bij bedrijventerreinen te bouwen. Ook verkennen we de mogelijkheden voor een ‘windbos’ langs de N36 bij Diffelen.

Er zijn nog meer kansrijke gebieden voor windenergie in de gemeente Hardenberg. Daarbij vinden we dat een plan voor windmolens in een kansrijk gebied uit de samenleving moet komen. We vinden betrokkenheid van inwoners belangrijk. En willen dat inwoners of ondernemers samenwerken in een energiecoöperatie en voor het grootste deel eigenaar worden van de windmolens. Ook willen we bij plannen voor windmolens rekening houden met plannen voor windparken in de buurt, bijvoorbeeld over de grens in Duitsland.

Lees meer over windparken in Duitsland

De provincie Overijssel werkt aan nieuw windbeleid met het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE). In het ontwerp van het PPE (januari 2024) wijst de provincie vier voorkeursgebieden aan voor het opwekken van windenergie. Een van de voorkeursgebieden ligt deels in de gemeente Hardenberg. Initiatiefnemers van een windproject in een voorkeursgebied vragen een vergunning aan bij de provincie.

Die beoordeelt of de windmolens passen binnen de ruimte en de regels. Om te voorkomen dat het aantal windmolens onbeperkt kan groeien, wil de provincie in het PPE vastleggen hoeveel windenergie er maximaal mag worden opgewekt in een gemeente. En hierover met de gemeenten afspraken maken.

De provincie Overijssel stelde voor om in de gemeente Hardenberg meer windenergie op te wekken dan afgesproken in de RES. Daarom is het college van B&W met de provincie Overijssel in gesprek gegaan.

De afspraak is gemaakt om in de gemeente Hardenberg maximaal 235 GWh windenergie op te wekken. Het bestaande windpark De Veenwieken (34 GWh) telt mee in de afspraken. Dat betekent dat er in de gemeente Hardenberg tot 2030 nog 201 GWh aan windenergie bij moet komen. Dat zijn 10 tot 15 windmolens. De precieze hoeveelheid windmolens is afhankelijk van het vermogen. Hoe meer vermogen de windmolens hebben, hoe minder er nodig zijn. De afspraken met de provincie zijn onder voorbehoud van instemming door de gemeenteraad.

Lees meer over het windbeleid van de provincie Overijssel

In 2017 wees de gemeenteraad het gebied tussen Bergenheim, Kloosterhaar en Sibculo aan als mogelijke locatie voor het opwekken van duurzame elektriciteit met windturbines. Tussen 2019 en 2021 was er een gebiedsproces.

Lees meer over dit gebiedsproces

Duurzaam gas

Duurzaam gas kan een oplossing zijn om te gebruiken in plaats van aardas. Biogas, groen gas en waterstof zijn duurzame gassen. In onze gemeente maken boeren door vergisting al duurzaam gas. Netwerkbedrijven gebruiken dit in het bestaande netwerk.

We willen meer duurzaam gas maken en gebruiken in de gemeente. En vraag en aanbod van energie meer en beter op elkaar afstemmen. Bijvoorbeeld door energie te gebruiken wanneer de zon schijnt. Of als het hard waait.