Subsidies en regelingen voor energiebesparing

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? En zo energie besparen? Dan kunt u mogelijk subsidie krijgen. Of gebruik maken van aantrekkelijke regelingen.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de subsidies en regelingen die beschikbaar zijn.

Voor woningeigenaren

Met de ISDE-subsidie vragen woningeigenaren geld terug voor het isoleren van hun woning, of het plaatsen van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type maatregelen. En van het aantal verduurzaamheidsmaatregelen.

  • Neemt u één isolatiemaatregel? Dan is de subsidie 15 procent van de kosten.
  • Bij twee maatregelen loopt dit op tot 30 procent van de kosten. 
  • De subsidie voor een warmtepomp is altijd 30 procent van de kosten. Ook als iemand geen andere maatregelen neemt. 

U kunt de subsidie aanvragen binnen 24 maanden na het uitvoeren van de maatregel(en).

Meer informatie over de subsidie

Voor eigenaren van een slecht geïsoleerde woning in de gemeente Hardenberg is er een isolatiesubsidie van maximaal € 1.800. De subsidie is bedoeld voor het isoleren van de vloer/bodem, de spouwmuur, de zolder of het dak. Ook het vervangen van oud glas voor minimaal HR++ glas valt onder de subsidieregeling. De WOZ-waarde en de mate van isolatie van uw woning bepalen of u gebruik kunt maken van deze actie.

Meer informatie over de isolatieactie

Bent u ouder dan 58? Dan kunt u met de Verzilverlening de overwaarde van uw woning gebruiken voor het aanpassen van uw huis. Naast het levensloopbestendig maken van uw woning, kunt u ook energiebesparende maatregelen nemen. Denk aan spouwmuurisolatie of dubbel glas. Uw maandlasten blijven gelijk.

Meer informatie over de verzilverlening

Met de Energiebespaarlening kunnen woningeigenaren meer dan 25 energiebesparende maatregelen betalen. Denk hierbij aan isolatie, een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen laten plaatsen. De lening heeft een lage rente en lange looptijd. Voor inwoners met een laag inkomen is de rente zelfs 0 procent. Er is ook een Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) tot 8 appartementen.

Meer informatie over de energiebespaarlening

Voor maatschappelijke organisaties

Wilt u de gebouwen, waar u als maatschappelijke organisatie gebruik van maakt, duurzamer maken? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een stimuleringslening van maximaal € 100.000 en/of een subsidie van maximaal € 50.000. De lening en subsidie zijn bedoeld voor maatregelen om energie te besparen, of om duurzame energie op te wekken.

Meer informatie over de lening en subsidie

Voor mensen met een laag inkomen

In 2023 was er een energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Het is nog tot en met 30 juni 2024 mogelijk om de energietoeslag voor 2023 aan te vragen.

Meer informatie over de Energietoeslag 2023

Heeft u vragen?

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een subsidie? Weet u niet waar u moet beginnen? Of loopt u vast bij de aanvraag? Neem dan vrijblijvend en gratis contact op met Rob Raijmakers via energieloket@hardenberg.nl of bel 14 0523

Doe de subsidiecheck

Wilt u weten welke subsidies beschikbaar zijn voor uw woning?

Doe dan de subsidiecheck

Hulp en advies van het energieloket

Wilt hulp bij of advies over het energiezuinig maken van uw woning?

Neem contact op met het Energieloket