Deelgebied Ydenhoogte

Ydenhoogte ligt ten oosten van de bestaande woningen, tussen deelgebied De Cirkel en de Eugenboersdijk. Hier is plek voor ongeveer 260 woningen. Het bestemmingsplan voor Ydenhoogte is klaar.

Ydenhoogte bestaat uit:

  • vrije kavels voor een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning;
  • huurwoningen;
  • woningen die projectmatig gebouwd worden.

We werken bij de woningbouw in Ydenhoogte samen met ontwikkelaar Rotij Projecten.

Vrije kavels in Ydenhoogte - fase 1

De gemeente geeft in Ydenhoogte vrije kavels uit. Op deze kavels kunnen particulieren zelf een vrijstaande woning of een twee-onder-een-kapwoning (laten) bouwen. In februari zijn de kavels in fase 1 verloot.

Vrije kavels in Ydenhoogte - fase 2

U kunt zich niet meer inschrijven op kavels voor een vrijstaande woning of 2-onder-1-kapwoning voor fase 2 van Ydenhoogte.

Nog meer woningen in Ydenhoogte

In Ydenhoogte komen ook rijwoningen en beneden-/ bovenwoningen. Het is de bedoeling dat deze koopwoningen betaalbaar zijn voor starters op de woningmarkt. Of voor senioren die wat kleiner en gelijkvloers willen wonen. Hierover wil de gemeente afspraken maken met een ontwikkelaar die deze woningen gaat bouwen. Woningcorporatie Vechtdal Wonen bouwt huurwoningen in Ydenhoogte. In het eerste deel zijn dat er bijna 30.

Groen, water, parkeren en verkeer

Rond Ydenhoogte ligt water. Daardoor lijkt het gebied wat hoger te liggen. Het ontwerp van Ydenhoogte lijkt op een historische dorpskern. Met in het midden een groen gebied als centraal punt: een soort brink. De kavels grenzen hier direct aan de brink, zonder erfafscheiding. Op en rond de brink is geen autoverkeer en zijn geen parkeerplaatsen.

De parkeerplaatsen liggen aan de achterzijde van de woningen bij elkaar. Rond de parkeerplaatsen komt groen, zodat de auto’s uit het zicht staan.

De verschillende woonstraten komen samen op de brink. De woningen rond de brink staan wat dichter op elkaar. Rond de woningen in de buurt van het water aan de rand van Ydenhoogte is wat meer ruimte.

In Ydenhoogte komt ruimte om regenwater op te vangen en veel groen. Met autovrije groene tussenstraatjes. Hier komen ook speelplekken. Al dat groen zorgt voor verkoeling op hete dagen.

Om te zorgen dat auto’s de buurt gemakkelijk in en uit kunnen rijden, loopt er een wat bredere hoofdstraat door Ydenhoogte. Deze hoofdstraat loopt vanaf De Cirkel door Ydenhoogte naar de Eugenboersdijk en N34.

Heeft u een kavel in de Ydenhoogte? Dan is dit principedetail voor u belangrijk. Het gaat om de uitstroomtegel voor de bovengrondse afwatering van het hemelwater (bebouwing en verharding). De uitstroomtegel is een uitstroomkolk in tegelformaat.

Bekijk het principedetail (pdf, 697,07 KB)

Bovengronds afvoeren

Het bovengronds afvoeren van het hemelwater staat ook in de koopovereenkomst (Artikel 17 – Riolering en waterhuishouding) en het kavelpaspoort.

De locatie van de uitstroomtegel is weergegeven op de verkooptekening van uw kavel.

  • Houd hier bij het aanleggen van de tuin vast rekening mee. Leg op de (toekomstige) plek van de uitstroomtegel een uitstroomopening aan door een PP-90 graden bocht op de buis te zetten.
  • Is de beoogde locatie niet duidelijk? Dan moet u de plek afstemmen met onze toezichthouder.
  • Onze aannemer plaatst de uitstroomtegel tijdens het woonrijp maken, wanneer ook de straten en trottoirs worden aangelegd.
  • De uitstroomtegel krijgt u eenmalig van ons. U moet de uitstroomtegel zelf schoonhouden. Bij verlies of breuk dient u zelf voor een vervangende uitstroomtegel te zorgen.

Heeft u vragen over de plek van de riolering of de hemelwateraansluiting? Deze kunt u per mail stellen aan J.W. Oudebos.

 

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voor deelgebied Ydenhoogte is klaar.Je kunt het bestemmingsplan bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl. Ga naar ‘plannen zoeken’, zoek op Ydenhoogte of vul het plannummer in: NL.IMRO.0160.0000BP00404-VG01.

De gemeente bereidt het bouwrijp maken van de eerste fase voor. En kiest een aannemer om de bouwwegen aan te leggen en de kavels op de juiste hoogte te brengen. Nutsbedrijven gaan kabels en leidingen leggen. De eerste fase is in het 3e kwartaal van 2024 bouwrijp. Vanaf dan kan de bouw van de woningen starten.