Europese Verkiezingen 2024

Op 6 juni kunt u stemmen voor het Europees Parlement. Heeft u een andere EU-nationaliteit, en wilt u in Nederland stemmen. Dan moet u een Y 32-formulier invullen. U vindt de knop naar het formulier onderaan deze pagina.


Y 32-formulier

Stemmers uit een ander EU-land moeten in Nederland een Y 32-formulier invullen om te kunnen stemmen. Hiermee registreert u zich éénmalig bij de gemeente. Met het Y 32-formulier verklaart u, dat u niet ook in een ander land gaat stemmen. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, en woont u in Nederland? Dan hoeft u geen Y 32-formulier in te vullen. U krijgt dan vanzelf een stempas toegestuurd.
Heeft u een nationaliteit buiten de EU, dan mag u niet stemmen op 6 juni.

Registreer uiterlijk 23 april 2024

U krijgt dan uiterlijk 23 mei een stempas thuisgestuurd. Met deze stempas en uw ID kunt u op 6 juni stemmen in de gemeente Hardenberg. 

Gemeente besluit of u mag stemmen

Vul het Y 32-formulier in en stuur dit met een kopie van een geldig identiteitsbewijs naar de gemeente. Binnen 7 dagen besluit de gemeente of u mag stemmen. Om te voorkomen dat kiezers dubbel stemmen, worden gegevens ook vergeleken met die van andere EU-lidstaten.

Toch stemmen in land van uw nationaliteit

Wilt u bij nader inzien toch stemmen in het EU-land van uw nationaliteit ? Dan kunt u de registratie bij uw gemeente intrekken tot uiterlijk 23 april 2024. Neem hiervoor contact op met de gemeente. Bel 14 0523 of maak een afspraak. Heeft u zich bij eerdere verkiezingen geregistreerd om in Nederland te stemmen. Dan geldt die registratie nog steeds. U moet die dan ook intrekken om in uw eigen EU-land te kunnen stemmen.