Wildwaterbaan

In het gebied rond de monding van de Molengoot in het Vechtpark Hardenberg is een unieke wildwaterkanobaan aangelegd. Het is de eerste baan in Nederland die gebruik maakt van het natuurlijke verval van een rivier.

De Vecht zorgt voor een hoogteverschil van 1,5 meter bij een baanlengte van 140 meter. Door de verschillende obstructies in de baan ontstaan keerwaters, staande golven en kleine walsen. Let op: U moet wel uw eigen kano meenemen, er kunnen geen kano's gehuurd worden.

Over de baan

De wildwaterbaan in Hardenberg is uniek. Het is de eerste baan in Nederland die gebruik maakt van het natuurlijke verval van een rivier. De Overijsselse Vecht zorgt voor een hoogteverschil van 1,5 meter bij een baanlengte van 140 meter. De wildwaterbaan heeft gemiddeld een waterdiepte van 60 centimeter.

Doordat geen gebruik hoeft te worden gemaakt van pompen, kan de baan gratis worden gebruikt door individuele kanoƫrs en verenigingen.

Twee Eddies (verwijdingen) bieden rustpunten. In de Eddies bevinden zich vluchttrappen.

Er zijn tien obstructies. Die obstructies hebben verschillende vormen, zodat er keerwaters, staande golven en kleine walsen ontstaan.

Instappen bij het begin van de baan kan vanaf een paar treden of vanaf een glijbaan (Himalayastart).

Uitstappen aan het einde kan bij de treden in de Molengoot.

Bekijk onderaan de pagina een overzicht van de kanopassage. U kunt ook een groter overzicht in PDF (pdf, 1,06 MB) downloaden.