Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u deze omzetten in een huwelijk.
Maak hiervoor een afspraak door te bellen naar 14 0523.

Om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, ondertekent u de akte van omzetting. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte komt in het register van huwelijken.

Omzetting zonder ceremonie

U kunt uw geregistreerd partnerschap omzetten aan de balie zonder ceremonie. U betaalt dan alleen de kosten voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zonder het gebruik van een trouwlocatie. Bekijk de kosten. Een omzetting zonder ceremonie regelt u door ons te bellen op 14 0523.

Omzetting met ceremonie

U kunt uw geregistreerd partnerschap ook laten omzetten met een ceremonie. Hiervoor kunt u de trouwzaal gebruiken of een zelf gekozen locatie. De kosten zijn dan hetzelfde als bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Lees meer over een eigen trouwlocatie.

Omdat het om een omzetting gaat heeft u geen getuigen nodig bij de ceremonie. Ook hoeft u geen jawoord te geven. De ceremonie wordt wel begeleid door een trouwambtenaar (babs). U neemt zelf contact op met de babs om de datum af te spreken. Lees meer over de trouwambtenaren.

Dit heeft u nodig voor de omzetting

  • Geldig legitimatiebewijs van beide partners
  • Afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap
  • Geboorteakte, alleen als uw naam bij het geregistreerd partnerschap is veranderd.

Gevolgen van de omzetting

Heeft u kinderen die geboren zijn vóór de omzetting? Dan verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Uw notaris kan u daar meer over vertellen.