Sporttopper: Gea Eichner

Gea begon al op zeventienjarige leeftijd met het geven van gymlessen. Eerst aan kinderen, maar al vrij snel kwam daar seniorengym bij.

Aanleiding was haar eigen moeder. “Ze vond zichzelf te oud voor een vereniging, maar te jong voor de bejaardengym. Daar heb ik destijds op ingespeeld.”

Zo lang mogelijk zelfstandig

Zelfredzaamheid was het overkoepelende thema binnen de lessen die Gea gaf. “Vroeger werd er al over het bejaardentehuis gepraat als je 65 werd. Nu is dat niet meer zo.” De gymdocente was er daarom op gebrand om de senioren zo lang mogelijk zelfstandig te houden. Oefeningen als valpreventie bleken niet voor niets. “Je ziet dat je de mensen er echt mee helpt. Dat is zo mooi.” Ook het sociale aspect van haar lessen vond Gea heel belangrijk. Afmelden kon bij Gea alleen door haar te bellen. “Dat was een stukje sociale controle. Als ik niets had gehoord, was ik altijd bang dat er iets was gebeurd.”

Een bittere pil

Jarenlang gaf Gea les in De Planeet. Nu is ‘haar’ sporthal rijp voor de sloop. Dat is voor de vrouw een bittere pil. “Ik was twaalf toen mijn vader en ik de grond hielpen uitspitten voor de bouw.” Ze vierde er haar verloving, haar bruiloft en verschillende jubilea. “Ik hoorde zo’n beetje bij de inboedel”, lacht ze. De overgang van De Planeet naar de nieuwe multifunctionele accommodatie speelde een grote rol in Gea’s keuze om te stoppen.

Het fijne vervolg

Gelukkig betekende dat niet dat de senioren zonder gym kwamen te zitten. “Daar zat ik natuurlijk wel over in.” Toen bekend werd dat Bianca Metselaar een vervolg zou geven aan de seniorengym in De Krim, heeft ze haar groep zoveel mogelijk gestimuleerd om de gymles daar voort te zetten. Hoewel het Gea rust brengt dat ze niets meer hoeft te regelen en geen les meer hoeft te geven, gaat ze de mensen erg missen. “Ik was erg begaan met alle sporters. Bij mij telde iedereen.”

'Het is belangrijk dat ouderen in beweging blijven'

Toen Bianca Metselaar hoorde dat Gea Eichner met de seniorengymlessen zou stoppen, zag ze dat de groep in De Krim stil kwam te staan. Omdat ze het belangrijk vindt dat de ouderen in De Krim in beweging blijven, zette ze een vervolgaanbod op in samenwerking met de korfbalvereniging, het ouderenfonds en KNVK.

Snelle overgang

De twee gymlessen gingen bijna naadloos in elkaar over. Eind september gaf Gea voor het laatst les en eind oktober was de kick-off voor de Oldstars Korfbal. “We noemen het korfbal, maar daar staat het los van. Het is eigenlijk gewoon gym zoals ze gewend waren”, vertelt Bianca.

Een omschakeling

Het was een omschakeling. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor Bianca, die in het dagelijks leven doktersassistente is. “Het is best lastig om als nieuweling ergens doorheen te breken. Gea heeft zoveel jaren lesgegeven. We mogen echt dankbaar zijn dat zij het zolang heeft gedaan.” Om de overgang makkelijker te maken, stemt de trainster haar lessen zo goed mogelijk af met de deelnemers. “Je moet het samen doen en verandering is altijd lastig.”

Elke donderdagochtend een paar uur

Maar de aanhouder wint. Sinds de kick-off staat Bianca elke donderdagochtend samen met Natascha Guichelaar vrijwillig een paar uur in de sportzaal. Ze biedt net als haar voorganger een stukje valpreventie en balans aan de groepen die bij haar komen gymmen. De bal legt ze bij de senioren. “Ik maak de trainingen, maar uiteindelijk bepalen de deelnemers zelf hoe hoog ze de lat leggen.”

Een mooi leermoment

Iedereen kan dus op zijn of haar eigen niveau meedoen. “Het hoeft ook niet zo moeilijk te zijn. Ook als we overgooien met een bal ben je in beweging.” Senioren die motorisch wat minder sterk zijn, kunnen extra begeleiding krijgen. “Zij kunnen mij ook weer aanwijzingen geven, dat is dan een mooi leermoment.”

Het loopt lekker!

Inmiddels trainen de groepen van Bianca al ruim een maand in de nieuwe MFA De Beuk. “Het is echt een mooie accommodatie, van alle gemakken voorzien.” Volgens de trainster zitten ze daar helemaal op hun plek en lopen de trainingen lekker. “De deelnemers vinden het allemaal leuk en dat maakt me trots. Als zij tevreden zijn, ben ik dat ook.”


Wil je een keer een proefles volgen?

Mail dan naar info@kccentrum.nl.

Draag iemand aan!

Ken jij ook een topsporter, sporttopper of vereniging die het verdient om in 'de Sportlights' te staan? Inwoners, sporters en sportverenigingen kunnen het hele jaar sporters of verenigingen aandragen via www.hardenberg.nl/sportlights.