Veelgestelde vragen

Als u wilt weten of u een stuk Snippergroen kunt kopen of huren dan kunt u bellen met 14 0523

De meeste stukken Snippergroen die te koop of te huur zijn liggen in oudere wijken of buurten. Nieuwere buurten zijn zo ontworpen dat er (bijna) geen snippergroen is.

U koopt of huurt de grond zoals deze erbij ligt bij het aangaan van een overeenkomst.

In principe krijgt u geen hulp bij het ontruimen van de grond. Tegen een vergoeding en in overleg kunt u misschien wel hulp krijgen.

U kunt de grond eerst huren en later eventueel kopen. Houd u er wel rekening mee dat de grondprijs jaarlijks hoger kan worden.

De prijs per vierkante meter voor snippergroen is vastgesteld. Hier kunnen we niet van afwijken.

Percelen groter dan 200 vierkante meter taxeren we bij verkoop. Bij deze percelen wijkt de prijs per vierkante meter wel af.

We kunnen een betalingsregeling afspreken als u de grond koopt. U kunt gespreid betalen in 12 of 24 achtereenvolgende termijnen van een maand.

Om die termijnen te betalen met automatische incasso moet u een machtiging tekenen.

Als u de grond huurt van de gemeente, kan dit in de meeste gevallen ook worden gedaan door de volgende bewoner. Dit moet door de nieuwe bewoner wel worden doorgegeven aan de gemeente. We stellen dan een nieuwe overeenkomst op.

Soms is de grond ook te koop. De nieuwe bewoner krijgt in dat geval ook een koopaanbieding.

Gaat u verhuizen? Dan moet u de huur van het snippergroen wel opzeggen. Doe dit wel op tijd, want er geldt een opzegtermijn.

U hoeft niet meteen te ontruimen. We sluiten een nieuwe overeenkomst met de nieuwe bewoner als die dat wil. In dat geval hoeft u de grond dus niet te ontruimen. Pas als de nieuwe bewoner de grond niet wil gebruiken, moet u de grond te ontruimen.

Na ontruiming richten wij als gemeente de grond opnieuw in. En zorgen voor het onderhoud.

We bepalen de prijs door de voorgevelrooilijn. De grond die vóór die lijn ligt, is goedkoper dan de grond die achter die lijn ligt.

Of de eigendom van de grond wel of niet is verjaard, moet goed worden beoordeeld. De gemeente doet die beoordeling op basis van actuele jurisprudentie. Voor meer informatie kunt u bellen naar 14 0523.

In de verjaring van snippergroen kan verschil zitten. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van het wel of niet bestaan van vroegere afspraken over het gebruik van de grond. Elk beroep op verjaring beoordelen we apart.

We zeggen bestaande afspraken zonder einddatum niet voortijdig op. Het kan zijn dat u in het verleden met ons een afspraak heeft gemaakt over het gebruik van gemeentegrond bij uw woning. Die afspraak is in dat geval vastgelegd in een zogeheten 'Verklaring gebruik te bede'.

Deze afspraak is persoonsgebonden. Gaat u verhuizen? Dan kan de volgende bewoner de grond alleen gebruiken door een nieuwe overeenkomst met ons aan te gaan.

Het in bruikleen hebben van gemeentegrond is niet meer mogelijk. Als u in het bezit bent van een bruikleenovereenkomst met de gemeente, kunt u een nieuwe overeenkomst afsluiten. U hoeft de grond dan niet te ontruimen en kunt het gebruik gewoon voortzetten.

U kunt kiezen voor huurovereenkomst met de gemeente. Als er geen kabels en leidingen in de grond liggen, kunt u de grond ook kopen.

In de praktijk blijkt regelmatig dat op het moment van (ver)koop de koper niet bekend is met het feit dat er ook grond van de gemeente in gebruik is. De gemeente is geen partij bij het (ver)kopen van een woning.

De verkoper moet bij het verkopen van zijn woning alle informatie geven die van belang kan zijn voor de koper. De verkoper heeft een informatieplicht. De koper heeft een onderzoeksplicht: hij moet er voor zorgen dat hij bekend is met alle informatie die belangrijk kan zijn voor de beslissing om wel of niet te kopen. Informatie van het kadaster moet duidelijkheid geven over de juiste eigendomsposities.

De gemeente mag er dan volgens jurisprudentie vanuit gaan dat de koper op de hoogte had kunnen zijn van de juiste eigendomsposities, toen hij de woning kocht. Bij een beroep op verjaring speelt dat een belangrijke rol.

U kunt als bewoner zelf de keuze maken of u de gemeentegrond wilt onderhouden. De kosten die u daarbij maakt of heeft gemaakt, zij voor uzelf. Tenzij hier afspraken over zijn gemaakt in een overeenkomst.

Sinds 2010 is er nieuw gemeentelijk beleid voor snippergroen. We kunnen niet overal in de gemeente tegelijk zijn. Daarom werken we per kern of wijk.