Hardenberg verbindt mens en werk

Langer wachten op de bestelde warmtepomp. De kinderopvang die onverwacht op dinsdag gesloten is. De bus die steeds minder vaak rijdt. Ook in de gemeente Hardenberg merken we de gevolgen van het tekort aan personeel.

Dit kan in de toekomst nog vaker voorkomen. En meer inwoners kunnen hiermee te maken krijgen. Daarom gaan we samen met werknemers, werkgevers en het onderwijs acties bedenken om hiermee om te gaan. We doen dit in het project 'Hardenberg verbindt mens en werk'.


Dit project past bij onze Economische Koers. Daarin is de toekomst van mens en werk in Hardenberg een belangrijk onderwerp. Onze doelen en aanpak hiervoor concreet staan in de Human Capital Agenda (HCA). Wat heeft de arbeidsmarkt in Hardenberg nodig om klaar te zijn voor de toekomst? Wat kunnen we er nu zelf aan doen om straks goed in te spelen op alle veranderingen? Hoe stellen we mensen hierin centraal?

Samen aan de slag

In dit project gaan we samen aan de slag met de toekomst van mens en werk in de gemeente. Dat doen we samen met werknemers, werkgevers en het onderwijs.

Dit is wat we bijvoorbeeld gaan doen:

  • We verzamelen cijfers en voorbeelden uit de gemeente om te bepalen waar we lokaal actie op moeten ondernemen.
  • We gaan in gesprek met werknemers, werkgevers en het onderwijs uit de gemeente om goed te begrijpen hoe zij kijken naar de toekomst van werk.
  • We bedenken samen acties die ervoor zorgen dat alles in de gemeente door kan gaan. Ook in de toekomst.

Aansluiten bij andere projecten

We willen er samen voor zorgen dat alles in de gemeente door kan gaan. Ook in de toekomst. Daarvoor is een buschauffeur nodig die inwoners van Balkbrug naar Dedemsvaart brengt. Maar ook een huisarts is in Sibculo, bouwvakkers die nieuwe huizen bouwen in Gramsbergen, en horecamedewerkers in Attractiepark Slagharen.

We sluiten ons aan bij andere projecten die gaan over vergelijkbare vragen en oplossingen. Zoals projecten van zorgorganisaties, voor goede en genoeg medewerkers voor zowel het ziekenhuis, als in de thuiszorg en de ouderenzorg. Of IQ BLVD, waar bedrijven in de maakindustrie samenwerken om nieuwe medewerkers te vinden.

Voorbeeld uit eerder project

Een paar jaar geleden hebben we ook al een project gedaan over de toekomst van mens en werk. Vanuit dit project is Vakschool 100% Gastvrij opgericht.

Hierin werken 22 ondernemers uit het Vechtdal samen met ROC’s. Ze leiden jongeren en zij-instromers op voor een baan in de vrijetijdssector. Studenten krijgen hier een praktijkgerichte opleiding. Eén dag per week op school, maar vooral in de praktijk op de camping, in het attractiepark of in het restaurant of café.

In het nieuwe project 'Hardenberg verbindt mens en werk' hopen we meer van dit soort succesvolle acties te bedenken én te realiseren.