Ontheffing voetgangersgebied centrum Hardenberg

Het voetgangersgebied in het centrum van Hardenberg is op bepaalde tijdstippen met pollers (beweegbare palen) afgesloten voor auto's en vrachtwagens. Op deze momenten kunt u alleen met een ontheffing het voetgangersgebied in met een auto of vrachtwagen.

De tijdstippen (venstertijden) waarop u zonder ontheffing met de auto in het voetgangersgebied kunt, zijn:

 • Maandag tot en met vrijdag.
 • Tussen 07.00 en 12.00 uur en 18.00 en 23.00 uur.
 • Op koopavonden van 21.00 tot en met 23.00 uur.

Buiten de venstertijden gaan de pollers alleen naar beneden als u een ontheffing heeft. Voor het verlaten van het gebied heeft u geen ontheffing nodig.

Bevoorradingsverkeer moet buiten deze tijden gebruik maken van de vastgestelde bevoorradingsroutes in het voetgangersgebied. Bekijk de afbeelding met bevoorradingsroutes.

Eenmalige ontheffing

Wilt u eenmalig het voetgangersgebied inrijden?

U kunt een ontheffing voor 1 dag aanvragen bij Parkeerbeheer aan de Gedempte Haven 8. U kunt hier tussen 09.00 en 18.00 uur terecht.

Langdurige ontheffing

Moet u vaak met uw auto in het voetgangersgebied zijn? Vraag dan een langdurige ontheffing aan via het parkeerportaal. Dit kan voor een jaar of een week.

Wanneer kunt u een ontheffing aanvragen?

In de volgende gevallen kunt u een ontheffing aanvragen:

 • Bij laden en lossen; u krijgt de ontheffing alleen als:
  • u de bezorg- en/of ophaalplaats alleen via het voetgangersgebied kunt bereiken;
  • u niet kunt laden en lossen tijdens de venstertijden;
  • u alleen kunt laden en lossen met een gemotoriseerd voertuig.
 • Bij halen en brengen van passagiers. U krijgt de ontheffing alleen als:
  • de bestemming alleen via het voetgangersgebied bereikbaar is; 
  • u de passagiers alleen met een auto kunt ophalen of wegbrengen.
 • Parkeren (bijvoorbeeld op uw eigen terrein)

Voorwaarden voor het gebruik van de ontheffing

 • Heeft u een ontheffing om met uw auto het voetgangersgebied in te rijden? Dan mag u alleen stapvoets rijden.
 • Zorg altijd voor een veilige situatie.
 • Bent u aan het laden of lossen? Zorg dat de voetgangers daar geen last van hebben.
 • Zet uw auto zo neer dat hulpdiensten er altijd langs kunnen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Het winkelgebied in het centrum van Hardenberg is een voetgangersgebied. Dit betekent dat buiten de venstertijden (de tijden waarop winkels bevoorraad mogen worden) er geen auto's en vrachtwagens in het voetgangersgebied mogen komen.

Pollers zijn beweegbare palen die in de grond kunnen zakken. Buiten de venstertijden staan de pollers omhoog. Op die momenten is het voetgangersgebied afgesloten voor auto's, bussen en vrachtwagens zonder ontheffing.

De pollers zakken in de grond tijdens de venstertijden of als er een noodgeval is. Auto's en vrachtwagens kunnen dan wel zonder vergunning het voetgangersgebied inrijden. Dankzij de pollers krijgen mensen die aan het winkelen zijn de ruimte. Dat is ook goed voor de ondernemers in het centrum.

Er is een 24 uurs bewaking die u altijd kunt bellen. Het telefoonnummer staat bij de pollers. Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kunt u ook bellen met 14 0523.

Nee. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk en zorgen we voor 24-uurs bewaking. Dit betekent dat we individuele ondernemers geen sleutel kunnen geven. U kunt wel ontheffing aanvragen.

De venstertijden gelden voor iedereen, dus ook voor bewoners en ondernemers van het voetgangersgebied. Soms kunt u een ontheffing krijgen om buiten de venstertijden het gebied in te rijden. Alleen als u een ontheffing heeft gaat de poller naar beneden. 

Bijzondere doelgroepen zoals hulp- en nooddiensten, geldtransporten en taxi's hebben soms recht op een ontheffing. Maar ook verswarenspecialisten kunnen in bepaalde gevallen een ontheffing krijgen voor de bevoorrading van hun winkels.

Nee, u kunt het voetgangersgebied altijd verlaten. Maar let er op dat u zonder ontheffing niet met een gemotoriseerd voertuig binnen het voetgangersgebied mag zijn.

Voor een ondernemer is dit niet mogelijk. U kunt met de auto alleen tot aan het voetgangersgebied komen. Hulpdiensten kunnen wel altijd het voetgangersgebied in.

Bevoorraden om 04.00 uur kan en mag niet. U kunt het beste uw logistieke processen aanpassen.

U kunt niet met de auto in het voetgangersgebied komen. Wel kunt u gebruik maken van de gehandicaptenparkeerplaatsen aan de rand van het voetgangersgebied.

Nee. Uw winkel zal dan van buiten het voetgangersgebied bevoorraad moeten worden.

In sommige gevallen kunt een ontheffing voor 1 dag krijgen. Dit vraagt u aan bij de balie van Parkeerbeheer, Gedempte Haven 8. Dit kan doordeweeks tussen 09.00 en 18.00 uur. En op donderdag tot 21.00 uur. U kunt geen eenmalige ontheffing aanvragen voor zaterdag of zondag.