Subsidie verduurzaming verenigingsgebouw

17 mei 2024

Als je de deur van het repetitiegebouw aan de Gramsbergerweg opent, komt de vrolijke muziek je al tegemoet. Het diepe geluid van de trombone, de warme, zachte klank van de bugels en de rolls van de slagwerkers. Dit kan niet missen: hier oefent duidelijk een fanfarekorps! En niet zomaar eentje. Hier repeteert muziekvereniging CMV Hardenberg.

De muziekvereniging bestaat uit ruim 55 leden waarvan 40 in de fanfare spelen. Daarnaast zijn er 8 slagwerkers en 8 jeugdleden en zij verzamelen zich elke week in hun gebouw: de Fanfarena. Een fijne plek, waar de leden er warmpjes bijzitten. Tenminste, nu wel! En dat is mede dankzij een subsidie voor verduurzaming, die er is voor alle non-profit verenigingen en stichtingen in de gemeente Hardenberg.

Onverwachte maatregelen

Klaas Pullen is al jaren actief lid van muziekvereniging CMV. Hij ondersteunt onder andere de penningmeester bij het uitzoeken en aanvragen van subsidies. Toen de vereniging hoorde dat er subsidieregelingen om te verduurzamen mogelijk waren vanuit de gemeente, was hij dan ook de aangewezen persoon om eens op onderzoek uit te gaan. “We zijn maar wat blij met ons verenigingsgebouw”, begint Klaas. “Maar we merkten wel dat de energierekening torenhoog werd. Eigenlijk onbetaalbaar. Er moest dus iets gebeuren!”

Energiekosten omlaag zonder grote investeringen

Hij zocht uit wat de vereniging moest doen om de energiekosten naar beneden te krijgen. “Daar hebben we een onafhankelijk bedrijf voor laten komen”, vertelt Klaas. “We hadden verwacht ingrijpende en vooral heel dure veranderingen te moeten doen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen laten plaatsen. Maar dat bleek helemaal niet nodig. In ons geval zou vloerisolatie, het aanbrengen van een verlaagd plafond, ledverlichting en het vervangen van oude koel- en vriesapparaten al een enorm verschil kunnen maken!”

Subsidie en lening vanuit de gemeente

De vereniging liet een offerte maken en keek daarna samen met de gemeente naar wat er financieel haalbaar was. Naast een subsidie geeft de gemeente verenigingen ook de mogelijkheid een lening tegen een minimale rente af te sluiten. Hiermee kunnen ze hun verenigingsgebouwen energiezuiniger te maken. “Omdat we ook de Rabobank aan hebben geschreven, hebben we daar uiteindelijk geen gebruik van hoeven maken. Met beide subsidies werd het voor ons mogelijk om alle aanpassingen tot verduurzaming te laten doen. En daar zijn we hartstikke dankbaar voor!”

Win-win door verduurzamen

Al na een paar weken ging de verbouw van start. Zo werd er een compleet nieuwe zolder gebouwd, werden de oude koel- en vrieskast vervangen door een nieuwe, energiezuinige koel/vriescombinatie, verving een houten wand het gordijn wat de achterkant van de oefenruimte afsloot, werd de vloer geïsoleerd en veranderde alle verlichting in ledverlichting. “Een hele klus” vertelt Klaas, “waar we zelf ook flink aan mee hebben geholpen. Maar het eindresultaat is geweldig! En zonder de subsidies was het ons nooit gelukt, dus we zijn er ontzettend blij mee!” Hij lacht: “We besparen dadelijk niet alleen op onze energiekosten, maar we hebben nu ook nog eens een fantastische zolder gekregen om al onze spullen netjes op te kunnen bergen. Een optimale verbetering, dus!”

Verenigingsleven is belangrijk

De gemeente Hardenberg vindt het verenigingsleven belangrijk en draagt dan ook graag haar steentje bij. Ze stimuleert sportverenigingen, buurthuizen en dus ook muziekverenigingen om te verduurzamen. Het is daarin vooral belangrijk om het energieverbruik te verminderen – isoleren zou altijd stap 1 moeten zijn. Door als gemeente bij te dragen met een subsidie kan een vereniging de contributiekosten laag houden. Belangrijk voor de sociale verbinding en ondertussen zorgen we samen voor een beter klimaat!

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft uw vereniging ook te maken met torenhoge energieprijzen? Zijn energiebesparende maatregelen noodzakelijk voor het verenigingsgebouw? Informeer wat de gemeente en de provincie Overijssel voor uw vereniging kunnen betekenen!

Meer informatie over verduurzaming van maatschappelijk vastgoed