De gemeente zorgt voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Groente-, fruit- en tuinafval (GFT), plastic, metalen en drankkartons (PMD), oud papier/karton (OPK) en glas zamelen we al gescheiden in. Het huishoudelijk restafval dat nog overblijft bestaat voor 80% uit waardevolle en herbruikbare grondstoffen die nog gescheiden kunnen worden.
In het nieuwe gemeentelijke grondstoffenbeleidsplan 2024-2030 staat dat de gemeente waardevolle grondstoffen nog beter gescheiden wil inzamelen. Zo kunnen we de hoeveelheid restafval flink terugbrengen. Hierdoor verbranden we minder restafval en stoten we minder CO2 uit.
Maatregelen
In het nieuwe grondstoffenplan staan maatregelen die de gemeente neemt om afval zoveel mogelijk te voorkomen. En om nog meer waardevolle grondstoffen in te zamelen.
- De gemeente gaat inwoners goed informeren over de mogelijkheden om afval te voorkomen en het beter en meer scheiden van afval. En inwoners stimuleren meer duurzame producten te kopen die langer meegaan of producten te repareren of opnieuw te gebruiken.
- Inwoners van hoogbouwwoningen kunnen hun GFT-afval vanaf 2025 gescheiden aanbieden.
- Restafval wordt vanaf 2025 nog 1 keer per 6 weken aan huis ingezameld. Daarnaast komt er de mogelijkheid om restafval tegen betaling weg te brengen naar een ondergrondse container. Huishoudens in het buitengebied kunnen een extra minicontainer aanvragen.
- Het aantal textielcontainers wordt uitgebreid van 17 naar 22.
- Door invoering van de ja-ja sticker ontvangen huishoudens zonder sticker geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, maar wel huis-aan-huisbladen.
- De gemeente onderzoekt hoe de milieustraat beter gebruikt kan worden. Er komt een Grondstoffen Inleverpunt (GRIP-wagen) om buiten de milieustraat meer grondstoffen in te zamelen.
Meedenken over de uitvoering
Inwoners kunnen meedenken over de uitvoering van sommige maatregelen. Bijvoorbeeld over de plekken van nieuwe textielcontainers of inzamelpunten voor GFT.
U vindt het grondstoffenplan op www.hardenberg.nl/grondstoffenplan