Gemeente Hardenberg investeert in cultuuronderwijs

19 januari 2022

In de gemeente Hardenberg staat cultuuronderwijs in het basisonderwijs al jarenlang hoog op de politieke agenda. Cultuur maakt het verschil voor de beleving van het kind. Cultuuronderwijs draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en biedt ze de mogelijkheid om zich te uiten, creativiteit te ontwikkelen, actief te zijn en om op ontdekkingsreis te gaan. 

Wethouder Mary Looman; “In de gemeente Hardenberg gebeurt er al veel op het terrein van cultuuronderwijs. De goede basis die er al is, biedt mogelijkheden voor de toekomst. De komende jaren willen wij het cultuuronderwijs nog beter regelen. Samen met scholen, culturele commissies en cultuuraanbieders willen wij het cultuuronderwijs op scholen naar een hoger plan tillen. Ik ben erg blij dat hiervoor de komende jaren extra geld beschikbaar is”. 

 

Binnenschools cultuuronderwijs

De gemeente Hardenberg ontvangt de komende jaren weer een vergoeding van de Provincie Overijssel voor het binnenschools cultuuronderwijs. Dat gebeurt met een nieuwe vergoedingsregeling, genaamd Cultuur aan de Basis 2.0. De scholen en de gemeente Hardenberg stellen zelf een bijdrage beschikbaar voor het binnenschoolse cultuuronderwijs. Daarom heeft de Provincie Overijssel besloten haar vergoeding te verdubbelen ten opzichte van voorgaande jaren. Er is een activiteitenplan opgesteld voor de inzet van de extra vergoeding. Dat is gebeurd in goed overleg met het onderwijs, de Stichting Kind & Cultuur Hardenberg en de Culturele Commissie Avereest. Om het activiteitenplan te laten slagen, worden de uren van de cultuurcoach uitgebreid. De gemeente Hardenberg heeft de komende jaren extra geld beschikbaar gesteld om die urenuitbreiding mogelijk te maken. 

 

Lokale regeling

De gemeente wil een lokale regeling cultuuronderwijs opstellen. Dit doet zij samen met het onderwijs, de culturele commissies en culturele instellingen. Hierin worden duidelijke afspraken gemaakt over de inhoud, tijd en het budget voor cultuuronderwijs. De lokale regeling gaat over de verbinding tussen binnen- en buitenschools cultuuronderwijs. 

 

De gemeente heeft met de vergoeding van de Provincie Overijssel, Renee Nieuwenstein ingehuurd om dit proces te begeleiden. Zij is cultuurmakelaar geweest in Hardenberg en heeft nu een eigen bureau voor cultuur, begeleiding en communicatie. Renee zegt over haar opdracht: “Om te beginnen hoor ik graag welke wensen en behoeften er liggen bij de basisscholen. In de lokale regeling willen we graag een aanzet geven voor een mooi nieuw project. Er moet sprake zijn van een verbinding tussen binnen- en buitenschools onderwijs”. 

 

Wethouder Mary Looman: “De extra vergoedingen van de Provincie Overijssel en de gemeente bieden mooie kansen om de komende jaren het cultuuronderwijs te verbeteren. Door samen te werken en goede afspraken te maken met lokale partners, willen we er voor zorgen dat het cultuuronderwijs een blijvende invloed zal hebben op de kinderen”.