Garstlanden (Gramsbergen)

Het oude en sfeervolle stadje Gramsbergen bestaat al sinds de dertiende eeuw. Vooral de ligging aan de Vecht heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het ontstaan van Gramsbergen. Het stadje heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld als prettige woonkern en heeft inmiddels ruim 3000 inwoners. Dit is mede te danken aan de gunstige ligging van Gramsbergen.

Gelukkig is het karakter van het stadje in het gezellige en sfeervolle centrum met al z’n voorzieningen goed bewaard gebleven. Dat maakt het bijzonder om er te wonen, bijvoorbeeld in Garstlanden.

Woongebied Garstlanden ligt ten zuiden van Gramsbergen, tussen de spoorlijn Zwolle-Emmen en de bestaande bebouwing van Gramsbergen. Het woongebied Garstlanden is ruim opgezet, sluit goed aan op de bestaande bebouwing en past prima bij het groene, dorpse en landelijke karakter van Gramsbergen. Momenteel wordt gebouwd in Garstlanden IV.

Beschikbare kavels in fase 2

In de tweede fase van Garstlanden IV geeft de gemeente 11 vrije kavels uit. Particulieren kunnen hier zelf een woning (laten) bouwen.

Het gaat om:

  • 7 kavels voor een vrijstaande woning, kavelprijs: € 210 per vierkante meter exclusief 21% btw (€ 254,10 inclusief BTW);
  • 4 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning, kavelprijs: € 200 per vierkante meter exclusief 21% btw (€ 242 inclusief BTW).

Bekijk de digitale kavelkaart. De kavels die beschikbaar zijn in fase 2 zijn groen.

Twee appartementencomplexen

In Garstlanden IV waren op twee plekken appartementengebouwen gepland. Het plan was om in de noordwesthoek van Garstlanden IV circa 20 sociale huurappartementen te bouwen. In de zuidoosthoek zouden koopappartementen of patio’s kunnen komen. Omwonenden hebben gereageerd op het plan en willen hun vrije uitzicht behouden. Om de vaart erin te houden en om te kunnen starten met de kavelverkoop, zijn deze locaties uit het bestemmingsplan gehaald. De beoogde locaties behouden de bestemming ‘uit te werken’.

Ruimtelijke plannen

In het stedenbouwkundig plan ziet u hoe de nieuwe woonwijk er ongeveer uit gaat zien. U kunt het plan onderaan de pagina downloaden.

Het bestemmingsplan dat de bouw van woningen mogelijk maakt is onherroepelijk. Bekijk het bestemmingsplan op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt op deze site zoeken op plannummer NL.IMRO.0160.0000BP00355-VG01.

De regels en uitgangspunten voor vorm en architectuur, het kleur- en materiaalgebruik van de gevels en de kleur van het dak staan in het beeldkwaliteitsplan (Garstlanden 4). Hierin staan ook aanwijzingen voor erfscheidingen, omdat deze het beeld van de buurt bepalen.

De welstandscommissie toetst uw bouwplan op deze regels. Dit doen zij als u de omgevingsvergunning aanvraagt.

Beeldkwaliteitsplan Garstlanden III

Het beeldkwaliteitsplan van Garstlanden III vindt u op deze pagina.

Het Woonteam houdt u op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven? Neem dan contact op met het Woonteam. U kunt een e-mail sturen naar woonteam@hardenberg.nl of bellen naar 14 0523. Het Woonteam houdt u dan op de hoogte.

Aardgasvrij bouwen

Nieuwbouwwoningen mogen met ingang van 1 juli 2018 niet meer worden aangesloten op het aardgasnet. Dit komt door een wijziging van de Gaswet.

Lees meer over deze maatregel

Woonteam

Hebt u interesse in een bouwkavel in de gemeente Hardenberg? Voor ondersteuning bij het aankoopproces kunt u terecht bij het Woonteam.