Vlinderhofje

Op begraafplaats De Larikshof in Hardenberg is er een gedenkplek voor prematuur geboren kinderen. Dit Vlinderhofje is speciaal voor kinderen die voor de 24e week van de zwangerschap zijn geboren en overleden.

Een kindje dat na 24 weken zwangerschap overlijdt, valt onder de Wet op de Lijkbezorging en wordt als iedere overledene behandeld. Voor kinderen die voor de 24e week worden geboren en overlijden, is wettelijk niets geregeld. Ouders die hiermee te maken krijgen, kunnen kiezen om dit kindje te laten begraven in het vlinderhofje. 

Het hofje is ingericht als een rust- en gedenkplek en is omzoomd met een border met vaste planten waaronder vlinderstruiken. Er staat een troostboom van roestvrijstaal waarop ouders een gekleurde metalen vlindertje kunnen laten plaatsen. Op het vlindertje worden de naam van het kindje en datum gegraveerd.

Ouders kunnen er ook voor kiezen om het kindje te laten begraven in een grafje langs de plantenborder. Allebei kan ook. Op het grafje mogen voorwerpen worden geplaats om er een persoonlijke gedenkplek van te maken. Bij de boom mag dat niet.

Tarieven

  • Grafje: € 547 (voor 10 jaar)
  • Vlinder: € 322 (voor 10 jaar)

De standaard termijn is tien jaar. Daarna wordt de vlinder weggehaald en wordt die overhandigd aan de ouders. Dat geldt ook voor de voorwerpen op een grafje. De ouders mogen de termijn ook verlengen.

Een grafje is 50x50 centimeter. Er mogen alleen kleine voorwerpen worden geplaatst zodat de achterliggende plantenborder mooi in het zicht blijft.

Heeft u een inkomen rond de bijstandsnorm?

Meld dit bij uw aanvraag. U komt dan in aanmerking voor een bijdrage in de kosten door de gemeente.