Doorstroompunt (RMC) voor voortijdige schoolverlaters

Hulp op en buiten school nodig? Het Doorstroompunt denkt mee!

Soms kan het lastig zijn om naar school te gaan. Bijvoorbeeld door problemen thuis, of als de opleiding niet helemaal bij je past. Wij begrijpen dat. Toch is het belangrijk dat je naar school gaat en een diploma haalt. School en het Doorstroompunt kunnen je daarbij helpen.

Ben je 16 of 17 jaar? Dan ben je kwalificatieplichtig, dat staat in de Leerplichtwet. Dit betekent dat je naar school moet. Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je niet meer kwalificatieplichtig. Maar het is wel belangrijk dat je een startkwalificatie (een diploma op havo-, vwo- of mbo-2- niveau) haalt. Want met een diploma maak je meer kans op een leuke baan. En heb je een betere basis. Daarom helpen we je graag!

Wat kunnen wij voor jou doen?

Misschien ben jij vaak te laat? Of wil jij stoppen met school? Dan laat de school dat aan ons weten. Wij nemen contact met jou op om je te helpen. Wij geven jou advies of extra hulp. Moet jij stoppen met school en ben je het niet eens met die beslissing? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen bijvoorbeeld praten met school. Of we kunnen je advies geven hoe je school kunt vertellen dat je het er niet mee eens bent.

Wat kan jouw coach of studieloopbaanbegeleider voor je doen?

Op school heb je een coach of een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Weet je niet wie dat is? Vraag dat dan na bij jouw school.

Jouw coach of slb’er kan je helpen als:

  • Je hulp nodig hebt. Bekijk samen wie jou het beste kan helpen. Bijvoorbeeld het Loopbaancentrum (LBC), Student Advies & Begeleiding (SAB) of Studenten Succescentrum (SSC).
  • School jouw aanwezigheid niet goed heeft opgeschreven.
  • Je wilt stoppen met school maar je kwalificatieplichtig bent. Bekijk samen wat je dan wilt doen. Bijvoorbeeld een andere opleiding volgen. Of start met een plan gericht op je toekomst met de begeleiding die je nodig hebt.

Contact met een doorstroomcoach

De doorstroomcoaches voor de gemeente Hardenberg zijn:

  • Marjolein van der Hoeven
  • Zwanette Wesselink

Neem contact op via telefoonnummer 14 0523 of via het contactformulier.

Meer informatie

Je vindt meer informatie over leerplicht en het Doorstroompunt op lerenwerktwel.nl.