U kunt helpen bij een veilig buitengebied

3 juli 2024

Helaas zijn er ook in de gemeente Hardenberg criminelen die drugs maken. Mensen die in het buitengebied wonen of werken, kunnen verdachte dingen zien bij loodsen. Uit een onderzoek onder 1.850 mensen in de provincie Overijssel blijkt dat 1 op de 4 menen denkt dat er in hun buurt wel eens drugs zijn gemaakt. Of afval is gedumpt. Belangrijke signalen zijn bijvoorbeeld activiteiten op rare tijden (’s nachts of in het weekend). Of onbekende bestelbusjes of vrachtwagens.

Schade en onveiligheid in het buitengebied

Drugscriminaliteit heeft veel gevolgen voor een buurt of ondernemer. Het is levensgevaarlijk door de kans op brand en ontploffing. De chemicaliën zijn schadelijk voor mens en milieu en de kosten voor de overheid of ondernemers kunnen hoog oplopen. Criminelen zorgen ook voor een onveilig gevoel. Ze kunnen mensen dwingen of verleiden om mee te werken. Vaak door geweld of bedreigingen.

Herken de signalen

Een veilig buitengebied is belangrijk voor iedereen. Daarom is het belangrijk dat bewoners en ondernemers de risico’s kennen. En verdachte signalen herkennen.

Bij de productie van drugs valt bepaald gedrag in een buurt op. Denk aan:

  • een chemische geur;
  • voertuigen die vaak komen en gaan;
  • bouw- en sjouwwerkzaamheden op vreemde tijdstippen;
  • afgeschermde ramen en deuren;
  • vreemde afzuiginstallaties.

Meld drugscriminaliteit anoniem

Door verdachte situaties te melden, kunnen we verborgen locaties vinden en onveilige situaties voorkomen. U kunt verdachte zaken melden via:

Dit meldpunt staat los van de politie. U als melder blijft anoniem (onbekend). Uw telefoonnummer en IP-adres zijn niet zichtbaar. Gesprekken worden niet opgenomen. Uw anonieme melding gaat vervolgens naar de politie, die zo zaken kan oplossen.

Meldkaarten

Vanaf woensdag 10 juli kunt u een meldkaart ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. De meldkaart is een handig overzicht van telefoonnummers. U ziet welke organisatie u waarvoor kunt bellen om iets te melden.

Help mee!

De provincie Overijssel en Meld Misdaad Anoniem zijn samen met een aantal overheden een campagne gestart. Samen gaan we drugscriminaliteit in het buitengebied tegen. Zo sporen we criminelen op, maar kunnen we ook panden sluiten, vergunningen weigeren en geld in beslag nemen. Door wat u ziet te melden, kunt u echt het verschil maken.

Houd uw buurt veilig; ondersteun de campagne en meld wat u ziet.

Lees meer over de signalen