Staatssecretaris Eric van der Burg bezoekt azc Hardenberg

17 juni 2024

Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid bezocht maandag 17 juni het asielzoekerscentrum (azc) in Hardenberg. De staatssecretaris kreeg daar van wethouder Alwin Mussche de agenda ‘Buitenkwartier’ overhandigd.

In 2023 riep het college van B&W van de gemeente Hardenberg het ministerie van Justitie en Veiligheid op om het azc als een woonwijk van de stad Hardenberg te zien. Een wijk waarin iedereen meedoet. Waar bewoners naar elkaar omkijken. Elkaar verder helpen. En zelf verantwoordelijk zijn voor hun toekomst.

Het Buitenkwartier

Begin 2023 waren er veel incidenten in en rond het azc. Wethouder Mussche: “De gemeente kwam er niet goed uit hoe ze om moest gaan met de overlast en veiligheid.” Vanuit dat gevoel is het Buitenkwartier ontstaan.

“Wij stelden ons zelf de volgende vragen: ‘Hoe maken bewoners van het azc onderdeel uit van onze Hardenbergse samenleving. Hoe kunnen mensen hun tijd op het azc op positieve wijze invullen om zo goed en snel mogelijk te integreren en participeren in deze samenleving en te werken aan hun toekomst?” vertelt wethouder Mussche. Dit zijn geen eenvoudige vragen. Er zijn bijvoorbeeld alleen al heel veel regels waardoor dit niet altijd kan. Daarom is de gemeente het project ‘Buitenkwartier’ gestart.

“Asielzoekers zijn en blijven voorlopig een belangrijk deel van onze samenleving. De meeste mensen in het azc willen graag een nieuw en goed bestaan opbouwen in Nederland. Het geeft een positieve invulling aan de wachttijd in het azc als ze daarmee aan de slag kunnen. En ze leren zo ook meer over hoe we wonen en leven in Nederland”, aldus de wethouder.

Bijdrage

Om de doelstellingen van het project te kunnen bereiken is geld nodig. En medewerking van verschillende ministeries om regels aan te passen. Daarom vroeg de gemeente Hardenberg het ministerie van Justitie en Veiligheid om deel te nemen met middelen en het organiseren van regelruimte. Staatssecretaris van der Burg ontving de agenda en zegde namens het ministerie een financiële en actieve bijdrage voor het project ‘Buitenkwartier’ toe.