De provincie Overijssel wil in 2030 in Overijssel 2,3 TWh windenergie opwekken. Daarvoor heeft de provincie voorkeursgebieden aangewezen. Een groot deel van de gemeente Hardenberg is een voorkeursgebied. Om te voorkomen dat de windturbines zomaar overal worden geplaatst, heeft de gemeente Hardenberg afspraken gemaakt met de provincie. Tot 2030 komen er maximaal 10 tot 15 windmolens bij in de gemeente Hardenberg (200 GWh).
De provincie Overijssel beoordeelt de plannen voor windturbines in de gemeente Hardenberg en geeft vergunningen af. Dat gebeurt in twee rondes.
Windturbines op bedrijventerreinen in de eerste ronde
In de eerste ronde kiest de provincie projecten uit op bedrijventerreinen of de zandwinplas bij Balderhaar, tot een maximum van 60 GWh. Dit zijn 3 windturbines. De aanmeldperiode voor de eerste ronde liep tot 15 februari 2025.
In de eerste ronde zijn meerdere plannen ingediend voor windturbines in de gemeente Hardenberg. De provincie Overijssel heeft deze plannen beoordeeld. Daarbij let provincie erop dat de plannen voldoen aan het beleid van de provincie. De provincie heeft besloten dat twee projecten de volgende fase in gaan:
- Een plan voor 2 windturbines op Bedrijventerrein Broeklanden van Energiek Hardenberg in samenwerking met Staatsbosbeheer en lokale bedrijven.
- Een plan voor 1 windturbine bij de zandwinplas Balderhaar van BayWa r.e.
Dat deze projecten de volgende fase in gaan, betekent niet dat deze windturbines ook daadwerkelijk geplaatst worden. Daarvoor moeten de initiatiefnemers eerst nadere onderzoeken doen en omwonenden betrekken. Dat gebeurt in de volgende fase.
Bij de provincie was ook een plan ingediend voor windturbines op bedrijventerrein Rollepaal en voor windturbines op bedrijventerrein Nieuwe Haven. Deze plannen zijn niet gekozen door de provincie en gaan nu niet door naar de volgende fase.
Hoe gaat het verder?
De provincie gaat in gesprek met de initiatiefnemers van de gekozen projecten om een overeenkomst te sluiten. En publiceert een ‘kennisgeving voornemen’. Daarmee gaat het project officieel van start. De initiatiefnemers onderzoeken daarna de gevolgen voor de omgeving, zoals milieu- en gezondheidseffecten. Ook starten ze een uitgebreid participatieproces. Dit alles bij elkaar duurt een aantal jaar.
Als uit alle onderzoeken blijkt dat een project door kan gaan, start de provincie een zogenaamde projectbesluitprocedure. In deze procedure wordt gekeken of het project (volgens de geldende wet- en regelgeving) in de omgeving past en welke vergunningen nodig zijn. Zodra het projectbesluit afgegeven is, kan de bouw van de turbines beginnen. Het proces is dan zo’n vijf tot zes jaar bezig.
Nog eens 7 windturbines in de tweede ronde
De tweede aanmeldperiode voor de gemeente Hardenberg is inmiddels gestart. Initiatiefnemers met een plan voor windturbines in het oostelijke deel van de gemeente Hardenberg kunnen zich tot 30 juni 2025 melden bij de provincie Overijssel. Net als in de eerste ronde, beoordeelt de provincie deze plannen. In de zomer besluit de provincie welke plannen de volgende fase in gaan. Het gaat dan om plannen voor maximaal 140 GWh. Dat zijn in totaal 7 windturbines.
Op www.overijssel.nl/wind staat meer informatie en uitleg over de beoordeling van de provincie en de stappen in de volgende fase.