In het Integraal Veiligheidsplan staat welke onderwerpen de komende vier jaar extra aandacht krijgen in de gemeente Hardenberg. We vinden zo’n plan zelf belangrijk. En we moeten volgens de Politiewet een veiligheidsplan maken.
Veiligheid is in beweging
Burgemeester Maarten Offinga: “In dit plan maken wij keuzes over de veiligheid in de gemeente Hardenberg. Daarvoor hebben we eerst in de volle breedte informatie opgehaald. Want we werken samen met heel veel partners. Zoals politie, justitie en andere organisaties aan een veilige gemeente Hardenberg. Maar ook inwoners en ondernemers hebben geholpen. Zij zijn onze ogen en oren in de samenleving. Onze gemeenteraad heeft vervolgens een aantal onderwerpen gekozen die voorrang willen geven. Want veiligheid is altijd in beweging. Zo zien we steeds meer digitale en ondermijnende misdaad. En groeiende problematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid. Dit vraagt om een nieuwe aanpak. We zetten vooral in op preventie. Want voorkomen is beter dan genezen.”
Vier belangrijke onderwerpen
Om het plan te maken, voerden we gesprekken met veiligheidspartners. Inwoners en ondernemers konden in veiligheidsonderzoeken hun mening geven. En aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden voor het nieuwe veiligheidsplan. Ook bekeken we relevante documenten. Uit deze analyse blijkt dat we ons de komende jaren vooral moeten richten op een veilige woon- en leefomgeving, jeugd & veiligheid, digitale veiligheid en integriteit & veiligheid.
Veilige woon- en leefomgeving
We willen woonoverlast, huiselijk geweld, verward of onbegrepen gedrag en drank-/drugsoverlast op straat tegengaan. Hierbij zijn vaak kwetsbare mensen met sociale, psychiatrische of verslavingsproblemen betrokken. Zij kunnen een risico zijn voor zichzelf, de omgeving of voor de openbare orde en veiligheid. We willen hiervoor beter samenwerken met partners. Als het nodig is, kan de burgemeester verplichte zorg opleggen. Ook bekijken we of ‘streettriage’ mogelijk is. Hierbij krijgt een persoon met verward/onbegrepen gedrag snel hulp van een ggz-verpleegkundige en een politieagent. Voor het voorkomen van partner- of huiselijk geweld zetten we in op meer preventie, bewustwording en weerbaarheid.
Jeugd & veiligheid
Jongeren zijn kwetsbaar en lopen het risico in aanraking te komen met overlastsituaties, (digitale) criminaliteit of verslaving. Samen met onze partners zetten we ons in om dit tegen te gaan en om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren te voorkomen of te verminderen.
Digitale veiligheid
Digitale criminaliteit komt steeds vaker voor. Denk aan hacken, online pesten, online fraude en deepfake video’s. We willen de digitale weerbaarheid van inwoners en van onze eigen organisatie vergoten. Daarbij hebben we speciale aandacht voor jeugd en jongeren.
Integriteit & veiligheid
Ook in de gemeente Hardenberg verhardt de samenleving en is er meer verdeeldheid. We werken eraan te voorkomen dat mensen radicaliseren, extremistische ideeën krijgen of groepen tegen elkaar opstoken. We zien ook meer ondermijnende criminaliteit. Hierbij maken criminelen gebruik van legale voorzieningen in de gewone maatschappij voor hun criminele activiteiten. Dit lossen we niet zomaar op. Maar we willen hier stevig tegen optreden en samen met onze partners intensief aanpakken.
Ook reguliere taken houden aandacht
Naast de extra aandacht voor deze thema’s, houden ook de reguliere veiligheidstaken van de gemeente aandacht. Het kan ook gebeuren dat er iets gebeurt wat aandacht vraagt. Hier wil de gemeente samen met de partners alert op reageren.
Aan de slag met de uitvoering
Het college stuurt het Integraal Veiligheidsplan nu naar de gemeenteraad. Die bespreekt het in de oriënterende ronde van 25 februari en neemt op 18 maart een besluit. Als de gemeenteraad instemt, gaan we aan de slag met de uitvoering. Ook dit doen we samen met onze veiligheidspartners.