• Home
  • Nieuwsoverzicht
  • Kunstwerken op gevels en muren vertellen verhalen over de geschiedenis van Hardenberg

Kunstwerken op gevels en muren vertellen verhalen over de geschiedenis van Hardenberg

26 juni 2024

In de stad Hardenberg zijn op drie plekken bijzondere muurschilderingen gemaakt. De muurschilderingen vertellen verhalen over de geschiedenis van Hardenberg. Om hier nog meer van te kunnen genieten, hebben we ansichtkaarten laten maken van de muurschilderingen. Zo kunnen we ook aan anderen laten zien hoe mooi het hier is!

Foto van wethouder Alwin Mussche met 2 inwoners voor de muurschildering van De Klepperman (door de schilders van De Strakke Hand). De wethouder overhandigt een ansichtkaart aan de inwoner op de foto links, en de inwoner op de foto rechts houdt een aantal ansichtkaarten vast.

Drie verschillende verhalen in drie verschillende stijlen zijn te bekijken in Hardenberg:

  • Het verhaal van Wavin in een ‘streetart’- of banksy-achtige stijl op het Middenpad.
  • Het verhaal van de Klepperman in klassiek-realistische stijl aan de Parkweg.
  • Het verhaal van de flora en fauna in het Vechtdal in illustratieve art-deco stijl bij de Mulderij.

Zo stap je steeds weer een nieuwe wereld in!

Middenpad: het verhaal van Wavin

In het Middenpad loopt de toeschouwer met Wavin-medewerkers mee. Wavin en Hardenberg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bedrijf kwam eind jaren ’50 naar Hardenberg en groeide uit tot een bedrijf dat wereldwijd actief is. Dankzij Wavin kwamen er meer bedrijven naar Hardenberg. De industriële uitstraling van deze muurschildering past goed in de omgeving.

Voor het ontwerp bewerkte de kunstenaar bestaand beeldmateriaal. Het ontwerp is op maat gemaakt in de steeg. Door geen vullend ontwerp te maken lopen de Wavinwerknemers met de lange buis door de steeg. De ventilatoren, deuren en uitsteeksels komen precies uit. Ze worden niet verhuld maar juist gebruikt in de schildering!

Parkweg: het verhaal van de Klepperman

Op een grote gevel aan de Parkweg is een eerbetoon aan de laatste Klepperman geschilderd. De Klepperman waakte er ’s nachts voor dat mensen zich aan de regels hielden. Hij was ook brandwacht en stadsomroeper.

Als basis gebruikten de kunstenaars een oude zwart-wit foto van de laatste Klepperman Jan Willem Schutte. Hij deed van 1918 tot 1933 de ronde als laatste echte ‘nachtwaker’. Deze schildering is zeven verdiepingen hoog en valt deels over een elektriciteitskastje heen. Deze schildering is nog te zien vanaf de Vecht!

De kunstenaars gebruikten voor deze schildering alleen de primaire kleuren rood, blauw, geel, zwart en wit. Vanuit deze kleuren mengden de kunstenaars de juiste tinten direct met hun kwast op de muur. Deze werkwijze is hetzelfde als de oude meesters dat deden, alleen dan met hele grote kwasten op levensgrote canvassen.

Mulderij: het verhaal van het Vechtdal

Bij de Mulderij staan toeschouwers midden in de natuur van het Vechtdal. De flora en fauna van het Vechtdal staan hier centraal. Hier zijn veel vintageogende kleuren gebruikt. Er is met veel precisie gewerkt. Alles is uitgelijnd op het raam. Hierdoor lijkt het, als bewoners de trap aflopen en blijven staan, net alsof ze midden in de flora en fauna van het Vechtdal staan.

De Strakke Hand

De kunstenaars van De Strakke Hand zijn 9 weken bezig geweest met de muurschilderingen. Deze kunstenaars zijn landelijk en internationaal actief en hebben veel ervaring. Ze zijn onder andere bekend geworden met grootschalige reproducties van meesterwerken op gebouwen.

Actieplan Centrum Hardenberg

Het plan voor de muurschilderingen komt uit het Actieplan Centrum Hardenberg. In dit plan staan projecten waarmee we (Stichting Centrummanagement Stad Hardenberg, de vastgoedpartijen en de gemeente Hardenberg) het centrum meer willen aankleden. En de beleving in de binnenstad willen vergroten. De muurschilderingen zijn mogelijk gemaakt met een bijdrage van de gemeente Hardenberg. Voor de muurschildering aan de Parkweg is samengewerkt met woningcorporatie Vechtdal Wonen.

Ansichtkaarten

Wethouder Alwin Mussche: “Deze muurschilderingen zijn van en voor de inwoners van de gemeente Hardenberg. Zij kunnen de verhalen van onze geschiedenis op deze manier beleven. Het resultaat is geweldig! Door deze kunstwerken vergroten we de beleving in de stad."

"Om er nog meer van te kunnen genieten, hebben we ansichtkaarten laten maken van de muurschilderingen. Zo kunnen we ook aan anderen laten zien hoe mooi het hier is.” De setjes ansichtkaarten zijn vanaf donderdag 27 juni gratis af te halen bij het gemeentehuis, Informatiepunt Hardenberg (Gedempte Haven) en Bibliotheek Hardenberg (LOC+). Zolang de voorraad strekt.