Korting op biodiverse groenbemesters voor boeren in gemeente Hardenberg

16 juni 2025

De gemeente Hardenberg doet mee aan een landelijke actie voor een betere bodem, meer biodiversiteit én minder kunstmest. Boeren in de regio kunnen vanaf nu weer flinke korting krijgen op biodiverse zadenmengsels die ze na de oogst kunnen inzaaien.

Deze mengsels met klavers en kruiden maken de bodem gezonder en trekken meer insecten aan. Klavers zorgen ook voor stikstofvastlegging. Zo gebruiken boeren flink minder kunstmest en besparen dus CO2. In de afgelopen twee jaar deden al honderden boeren mee aan de kortingsactie 1001ha. Op deze kaart kunnen inwoners zien waar ze een biodivers akker in het najaar kunnen bezoeken.

Wat zijn biodiverse groenbemesters?

Groenbemesters zijn planten die na de oogst worden ingezaaid. Ze beschermen de grond tegen zon, wind en regen en houden het bodemleven actief. Een mengsel met meerdere soorten, zoals vlinderbloemigen, binden stikstof uit de lucht en verbeteren de bodemstructuur. De grond wordt zo sterker tegen droogte en extreme neerslag.

Over de actie ‘1001ha’

De kortingsactie ‘1001ha’ is een initiatief van Urgenda en LTO Noord. Dankzij deze actie zaaiden 650 boeren in Nederland al 3.500 hectare in met biodiverse mengsels. Door de korting van zo’n 40% wordt het makkelijker om te kiezen voor een biodivers mengsel in plaats van een enkelvoudige groenbemester.

1001 ha in gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg betaalt mee aan deze actie. Daardoor krijgen akkerbouwers ongeveer 40% korting op een biodivers zadenmengsel. Zo wordt de prijs vergelijkbaar met die van een standaard enkelvoudige groenbemester. Wethouder Didi Dorrestijn: “Als gemeente Hardenberg leveren we ook dit jaar een bijdrage aan deze actie. Voor melkveehouders wordt het zo financieel aantrekkelijker om kruidenrijke grasmengsels te gebruiken, voor akkerbouwers zijn er de biodiverse groenbemesters. Zo kunnen we met elkaar profiteren van de voordelen van biodiversiteit op het boerenland. Dat past bij onze doelen voor een groene en gezonde omgeving.”

Boeren zijn positief

81% van de boeren die vorig jaar een biodiverse groenbemester probeerden, zagen hun bodem verbeteren. Ook gebruikten zij gemiddeld een derde minder kunstmest bij de vervolgteelt. Boeren gaven de actie een 8,4 als rapportcijfer. Driekwart van hen wil doorgaan met biodiverse groenbemesters.

Extra voordeel dit jaar

Omdat ook donateurs van Urgenda meebetalen, kunnen akkerbouwers tijdelijk geen 5 maar tot 10 hectare per bedrijf bestellen. Bestellen en meer informatie op www.groenbemesters.1001ha.nl