Koninklijke onderscheiding voor Cor en Akke Bleker

24 mei 2024

Op vrijdag 24 mei reikte burgemeester Maarten Offinga van de gemeente Hardenberg een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer en mevrouw Cor en Akke Bleker-Wiersma uit Hardenberg.

Cor Bleker begon in 1974 als turntrainer bij DOS (Door Oefening Sterk). Later richtte hij samen met Akke Turn- en Sportcentrum TSH op. Samen gaven zij hier turnlessen aan jong en oud. Dat leverde verschillende van hun leerlingen medailles op tijdens Nederlandse kampioenschappen. Maar de missie van Cor en Akke was vooral het laten sporten en bewegen van zoveel mogelijk mensen.

Functies en prestaties

Cor Bleker was trainer, praktijkbegeleider, penningmeester en voorzitter binnen TSH. Ook gaf hij trainingen voor de Nederlandse turnbond. Akke Bleker gaf gymnastieklessen en zorgde dat het Nijntje Beweegdiploma werd uitgezet binnen TSH en de kinderopvang in Hardenberg.

Samen sterk

Het echtpaar Bleker organiseerde jarenlang vakantiekampen voor sporters. En was betrokken bij de organisatie van de turnwedstrijden voor de Special Olympics in Hardenberg. Ook waren ze als crisisopvang actief en vingen ze meerdere kinderen op. Soms voor een paar weken, maar ook voor langere tijd.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Cor en Akke Bleker zetten zich beiden met hart en ziel in voor de turnsport in Hardenberg. Dit jaar viert Cor zijn 50-jarig jubileum als turntrainer. Hij zet daarmee een punt achter zijn carrière. Akke stopte al eerder met lesgeven. Voor hun enorme inzet worden zij beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.