Hoe staat het met de biodiversiteit in onze gemeente?

23 april 2024

Een groene en gezonde leefomgeving; daar zetten wij ons voor in. In het programma Klimaat, Water en Biodiversiteit staat hoe we daaraan willen werken. Eén van de doelen die de gemeenteraad daarin heeft vastgesteld, is dat we eind 2025 weten hoe het staat met de biodiversiteit in onze gemeente. Als we dat weten, kunnen we werken aan het behouden en verbeteren ervan.

Oriëntatie op landschappen en soorten

We willen weten wat nu de kwaliteit is van de biodiversiteit in onze gemeente. De komende weken starten we met een oriëntatie op het gebied. We bekijken welke landschappen er zijn en welke kenmerkende soorten daar leven. Dit doen we binnen en buiten het bebouwde gebied.

Gebruik van methode Basiskwaliteit Natuur

De gebiedsoriëntatie is een eerste stap in het proces om de biodiversiteit in onze gemeente in kaart te brengen. Wij gebruiken de nieuwe methode ‘Basiskwaliteit Natuur’. Hierbij verzamelen we informatie over dieren- en plantensoorten. Ook kijken we naar de kwaliteit van het landschap waarin deze soorten leven.

Basiskwaliteit Natuur is een landelijke methode die nog in ontwikkeling is. Wij zijn één van de eerste gemeenten in Nederland die op deze manier voor haar hele grondgebied de staat van de biodiversiteit in beeld brengt.

Samen met belangrijke partners

We vinden het belangrijk dat de kwaliteit van de leefomgeving in het landelijk gebied én in het stedelijk gebied op orde is. Daarvan profiteert natuur én mens. Om een gezonde leefomgeving te maken hebben we de hulp van inwoners, plaatselijke belangen en het waterschap hard nodig. Als gemeente werken we graag samen om een zo groot mogelijk resultaat te bereiken.