Het seizoen van de eikenprocessierups breekt weer aan

29 mei 2024

Vanaf eind mei krijgen de rupsen de gevreesde brandharen. Deze kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Let daarom op in de buurt van eikenbomen. In dit nieuwsbericht leest u wat wij tegen eikenprocessierupsen doen.

Weten hoe u gezondheidsklachten kunt voorkomen? Dat leest u op de website van de GGD.

Naar de website

In juni start onze aannemer met het ruimen van nesten

In het begin zijn de nesten nog niet volgroeid. En er komen nog nieuwe nesten bij. Daarom wachten we tot er meer nesten hangen. De aannemer ruimt per buurt. En werkt dan zoveel mogelijk in één keer af. Daarna gaat hij door naar een andere buurt. Op sommige plaatsen duurt het daarom langer voordat de nesten zijn opgeruimd.

Gevaarlijke nesten worden geruimd

Dat geldt voor nesten waar mensen of dieren veel of voor lange tijd dichtbij komen. Vooral plaatsen waar veel nesten bij elkaar hangen. Kleine nesten die hoger dan 8 meter hangen, geven meestal geen groot risico. Behalve boven de tuin of dichtbij het huis. Waar het risico niet zo groot is, daar laten we de nesten zitten. Dat doen we ook als we er moeilijk bij kunnen komen.

Sommige nesten blijven hangen

Zo blijft er voedsel over voor vogels en vleermuizen om hun jongen te voeden. Daarvoor hebben we in de afgelopen jaren ook veel nestkasten en vleermuizenkasten opgehangen. In de nesten zitten ook andere insecten. Die leven zelf van de processierupsen. Zo zorgt de natuur er zelf voor dat er minder eikenprocessierupsen komen.

Nesten melden? Meld het online

Ga naar de pagina ‘Eikenprocessierups’ op onze website. Op de digitale overzichtskaart geeft u aan waar het nest zit. Een medewerker van de gemeente komt deze dan beoordelen. Kunt u zelf niet op internet? Neem dan contact met ons op via 14 0523. De medewerker van het klantcontactcentrum kan uw melding op de kaart invoeren.

Nesten waar u geen last van heeft, hoeft u niet te melden. Is de boom niet van de gemeente? Dan hoeft u ook geen melding te doen.