Eerst in gesprek met inwoners van de wijk
“Tuinieren is voor mij meer een verplichting dan een hobby,” vertelt een inwoner uit de wijk Norden-Hazenbos. Een ander zegt: “Een groene tuin maakt me blij, vooral bloemen.” De wensen en behoeften in de wijk zijn heel verschillend. Daarom ging het lokale projectteam (bestaande uit natuuractiviteitencentrum De Koppel, Vechtdal Wonen, de gemeente Hardenberg, Huurdersvereniging Vechtdal en De Stuw) in gesprek met inwoners. Wat houdt hen tegen om te vergroenen? Wat motiveert juist wél? En welke ideeën leven er?
Uit het onderzoek bleek dat de belangrijkste drempels vooral praktisch zijn. Zo gaf een inwoner aan: “Ik heb iemand nodig die de tegels uit de grond kan halen.” Ook ontbreken van de juiste (planten)kennis speelt een rol. Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder onderhoud vraagt dan een groene tuin.
Gratis plantenpakket en advies van een groencoach
Met de wensen van de inwoners in het achterhoofd, organiseerde het team een vergroeningsdag. Deze was tijdens de buurtmiddag van Gewoon Gezond en Actief in Norden-Hazenbos. Vooraf aan deze dag ontvingen huurders een brief met informatie over het evenement en het aanbod voor een gratis vierkante meter planten.
Tijdens de vergroeningsdag konden inwoners het plantenpakket ophalen en advies vragen aan een groencoach. De verwijderde tegels werden later door de Tegeltaxi van de gemeente ophaalt. Inwoners hebben meer bewustzijn meekregen over de voordelen van groen en (sociale) verbinding in de buurt.
Huurders op Groen
Groen in de buurt heeft veel voordelen, toch is de helft van de Nederlandse tuinen betegeld. Het project ‘Huurders op groen’ helpt de bewoners van sociale huurwoningen bij het vergroenen van hun voor- en achtertuinen, balkons en gemeenschappelijke tuinen.
Kijk voor meer informatie over het project op www.huurdersopgroen.nl