Een goede en veilige werk- en leefomgeving voor arbeidsmigranten

16 juni 2025

Arbeidsmigranten zijn onmisbaar voor Hardenbergse ondernemers en daarmee voor onze economie. Daarom willen we zorgen voor een goede en veilige werk- en leefomgeving voor deze mensen. In een beleidskader staat hoe we dat kunnen regelen. Het college van B&W stuurt dit beleidskader nu naar de gemeenteraad.

In de afgelopen jaren werkten er ongeveer 350 arbeidsmigranten in verschillende sectoren in onze gemeente. Zo’n 250 arbeidsmigranten woonden ook in de gemeente Hardenberg. De meeste arbeidsmigranten komen uit Polen en Roemenië. Meer dan de helft blijft ongeveer een jaar. De rest blijft langer, soms zelfs 5 jaar. Deze mensen wonen tijdelijk in bedrijfswoningen, verbouwde kantoren, op vakantieparken of in gewone woningen. 

“Arbeidsmigranten zijn onmisbaar”

Wethouder Didi Dorrestijn: “Onze ondernemers vertellen ons dat arbeidsmigranten onmisbaar zijn. Ze doen vaak werk waarvoor op de huidige krappe arbeidsmarkt weinig personeel te vinden is. Werkgevers verwachten de komende jaren het dubbele aantal arbeidsmigranten nodig te hebben. We willen al onze inwoners een goede en veilige werk- en leefomgeving bieden. Daarom hebben we een beleidskader gemaakt waarin staat hoe we dat ook voor arbeidsmigranten kunnen regelen. We leggen dit beleidskader nu aan de gemeenteraad voor.”

Ondernemers en plaatselijk belangen dachten mee

In het beleidskader arbeidsmigranten staan maatregelen die bijdragen aan een goede en veilige werk- en leefomgeving voor arbeidsmigranten, met oog voor de omgeving. Ondernemers en plaatselijk belangen dachten mee door hun ervaringen te delen en aan te geven wat zij belangrijk vinden.

Registratie en informatie

Arbeidsmigranten die langer van 4 maanden in Nederland verblijven, moeten zich inschrijven bij de gemeente. Dat gebeurt niet altijd. We willen zicht hebben op wie er in de gemeente verblijft om goede voorzieningen te bieden. Daarom staat in het beleidskader dat er afspraken met werkgevers moeten komen over de registratie van arbeidsmigranten. Ook willen we arbeidsmigranten informeren over hun rechten en plichten.

Hun weg vinden in de samenleving

We vinden het ook belangrijk dat arbeidsmigranten meedoen en hun weg weten te vinden in de samenleving. Ook hierover kunnen we informatie geven en afspraken maken met de werkgevers. Verder is het voorstel om taallessen of het meedoen aan (sport)activiteiten) te stimuleren. Bij een speciaal meldpunt kunnen arbeidsmigranten, omwonenden en huisvesters terecht met vragen of klachten.

Vormen van huisvesting

Om te zorgen voor voldoende huisvesting, willen we samenwerken met de ondernemers. In het beleidskader staat ook waar de huisvesting van arbeidsmigranten aan moet voldoen. En welke vormen van huisvesting zijn toegestaan. Zo kunnen we onder voorwaarden ruimte bieden aan kamerverhuur binnen de bebouwde kom. Regels hiervoor werken we nog uit. Ook tijdelijke huisvestingsvoorzieningen voor maximaal 20 tot 50 arbeidsmigranten moeten mogelijk worden. Dit kan bijvoorbeeld op een agrarisch terrein, op een bedrijventerrein of in een bestaand pand in het buitengebied. Bij plannen voor huisvesting, moet de buurt goed betrokken worden. We willen geen huisvesting van arbeidsmigranten op vakantieparken. 
Om te zorgen dat huisvesting goed en veilig is, stellen we eisen aan de plek, kwaliteit en het beheer. Nieuwe locaties moeten hier aan voldoen. Bestaande locaties krijgen een jaar de tijd om aan deze eisen te voldoen. 

Maatregelen uitwerken

Het college van B&W biedt het beleidskader arbeidsmigranten aan de gemeenteraad aan. Die bespreekt het op 24 juni in de oriënterende ronde en neemt op 8 juli een besluit. Als de gemeenteraad instemt met het beleidskader, werken we de maatregelen het komende jaar uit.