'De subsidie dekte de materiaalkosten en het werk deden we zelf'

14 november 2024

Alie en Gerard Boertien wonen al bijna 45 jaar in een tussenwoning uit 1978 in de wijk Baalder in Hardenberg. Een fijn huis, dat ze door de jaren heen helemaal hebben aangepast aan hun wensen. Ze zijn niet bang om zelf de handen uit de mouwen te steken, hoewel ze inmiddels beiden rekening moeten houden met enkele fysieke beperkingen. Toch hebben ze onlangs met wat hulp het dak van de zolder geïsoleerd. De subsidieregeling van de gemeente was té mooi om te laten lopen. Het dekte alle materiaalkosten en het werk deden ze zelf in eigen tempo.

Grootste energiebesparing

“We kregen een brief van de gemeente over een isolatieactie en hebben een aanvraag ingediend voor een advies van een isolatiebedrijf”, vertelt Alie. “Dit bedrijf heeft verschillende opties bekeken, waaronder vloer-, gevel- en dakisolatie. Dakisolatie zou in ons geval de grootste energiebesparing opleveren. Hiervoor kregen we een offerte. Maar we bleken wel de hele zolder te moeten leegmaken. Het isolatiemateriaal zou namelijk met een spuit worden aangebracht. Dat zagen we niet zitten, want er stond nogal wat achter de knieschotten opgeslagen. In plaats daarvan besloten we om de klus zelf te gaan doen, met hulp van een timmerman.”

Doe-het-zelf klus

Om het niet te ingewikkeld te maken viel de keuze op het aanbrengen van houten rachels, 17 cm dik glaswol en een afwerking met zogeheten agnesplaten. Deze hebben een kant-en-klare afwerking, waardoor stucen of sauzen niet nodig is. Gerard en Alie kochten de materialen bij een lokale leverancier. Ze haalden de knieschotten weg en schoven de opgeslagen spullen naar de andere kant van de zolder. Alie: “Door eerst de ene kant af te maken en daarna aan de andere kant te beginnen, hoefde de zolder niet helemaal leeg. Wel zo fijn, want ook onze wasmachine en droger staan boven. En het scheelde ook een heleboel gesleep. Het aanbrengen van het rachelwerk, de glaswol en platen is best te doen, ook voor een doe-het-zelver.”

Isoleren? Ventileren!

Isoleren betekent ook ventileren, zeker in een ruimte waar ook wordt gewassen. “Ik was wel op mijn hoede voor vocht en schimmel”, zegt Alie. “Daarom hebben we een luchtontvochtiger gekocht en die doet z’n werk prima. De ontvochtiger heeft iets meer vermogen dan strikt nodig, maar we wekken zelf energie op met 12 zonnepanelen. Deze leveren ook de stroom voor de airco boven en beneden. Die gebruiken we als verwarming en in de zomer zo nodig om te koelen. We hebben nog wel een cv-ketel, maar eigenlijk alleen nog voor warm water.”

Hulp bij subsidieaanvraag

Al met al zat er een ongeveer een jaar tussen de informatiebrief van de gemeente en het afronden van de klus. “Omdat we niet wisten of de subsidieregeling er nog steeds was, heb ik gebeld met de gemeente. Ik kreeg Rob Raijmakers aan de telefoon, die aanbood om dezelfde middag bij ons langs te komen. Hij heeft ons geholpen met de aanvraag voor de subsidie en binnen acht weken kregen we € 1.800 op onze rekening gestort. Zo hadden we de materiaalkosten er meteen weer uit. En hebben we eigenlijk alleen onze eigen tijd geïnvesteerd. Een heel goede deal!”

De familie Boertien deed mee met de isolatieactie gemeente Hardenberg. Kijk op www.hardenberg.nl/isolatieactie om te zien of u ook mee kunt doen. Wilt u meer informatie over de subsidie of hulp bij de aanvraag? Neem dan contact op met Rob Raijmakers via energieloket@hardenberg.nl of bel 14 0523.