In Gramsbergen doen we dat door - voor de tweede keer - deel te nemen aan de landelijke manifestatie rond het Bevrijdingsvuur. Dat gaan we ophalen in Wageningen, waarna hardlopers de brandende fakkel naar Gramsbergen brengen. Hun route eindigt op het Vijverfestival, een bevrijdingsfestival rond de vijver.
Het Bevrijdingsvuur
Het Bevrijdingsvuur is een nationaal symbool ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1948 wordt het vuur op 5 mei 00.00 uur ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. De dag nog halfstok hangende vlag wordt in top gehesen en het Wilhelmus gespeeld en/of gezongen. Het symboliseert de overgang van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei.
Groepen hardlopers ontsteken voor Hotel De Wereld, waar de capitulatie werd getekend, een fakkel bij het bevrijdingsvuur. Daarna gaan ze in estafettevorm met het brandende vuur op weg naar hun gemeente / woonplaats.
'Succesvol en indrukwekkend'
Na een succesvolle en indrukwekkende eerste keer in 2024, haalt Stichting ProGram en de Loopgroep Gramsbergen dat bevrijdingsvuur in 2025 opnieuw naar Gramsbergen. Om daarmee de vlam bij de vijver – bekend van het feest Gramsbergen Lichtstad – ontsteken. Het brandende vuur is die dag het teken dat wij hier in vrede en vrijheid leven, en dat koesteren.
Kleinschalig bevrijdingsfestival
De vijver in het park achter de sporthal leent zich bij uitzet voor het houden van een kleinschalig bevrijdingsfestival, om te dopen in Vijverfestival. Met:
- Optredens van plaatselijke artiesten.
- Vertelling over Gramsbergen in oorlogstijd en de bevrijding van Gramsbergen.
- Expositie over Gramsbergen in WOII en tijdens de bevrijding.
- Kinderactiviteiten.
- Eten en drinken.