Roeken

De roek is een beschermde vogelsoort. Dit staat in de Wet natuurbescherming.

Roekennesten en kolonies zijn het hele jaar door beschermd

De provincie Overijssel regelt het beleid, de vergunningverlening en de handhaving van deze wet. Roeken hebben vaak een kolonie binnen de bebouwde kom. Soms zorgt dat voor overlast. Maar roeken zijn in en buiten het broedseizoen ook erg nuttig. Zo voeren ze in het broedseizoen grote hoeveelheden insecten aan hun jongen. Zoals rupsen en larven.

Sinds 2008 tellen we de nesten en kolonies van de roek

Zo houden we goed in de gaten hoe de roek zich ontwikkelt. Daarom willen we graag dat inwoners hun ervaring melden. Zodat we weten waar er overlast is en wat we daar aan kunnen doen. U helpt ons door een melding te maken met het online formulier.

Wilt u liever een melding doen zonder DigiD? Of wilt u een melding doen namens een organisatie? Dan gebruikt u één van deze links:

Inwoners hebben soms last van lawaai, uitwerpselen en vallend nestmateriaal door de roek. Op sommige plekken is de overlast te groot. Bijvoorbeeld als mensen door het lawaai niet kunnen slapen. We hebben een roekenbeheerplan en een ontheffing om hier wat tegen te kunnen doen.

We hebben voor een aantal plekken een vergunning (ontheffing) voor het verplaatsen van roekennesten, en het verstoren van roeken. Zo proberen we de roeken naar andere plekken te verplaatsen. We moeten ons hierbij aan strenge regels houden. Zo mogen we roeken alleen verstoren op overlastplekken (zoals in het roekenbeheerplan staat). Op andere plekken moeten we ze met rust laten. Ook wanneer ze eieren of jongen hebben moeten we ze met rust laten.

Het verplaatsen van nesten en verstoren van roeken kost tijd. En het is onzeker of de roek wegblijft. Het vinden van een goede nieuwe plek is lastig. Omdat er niet veel plekken zijn waar roeken rustig kunnen leven. En waar ze niet voor overlast zorgen.

Het aantal roeken in onze gemeente mag niet dalen. We houden dat samen met een deskundige ecoloog (iemand die advies geeft over leefgebieden en diersoorten) in de gaten. We tellen elke jaar de roekennesten, en geven dit door aan de provincie. Als het aantal roeken in onze gemeente is gedaald, dan kan de provincie de vergunning intrekken. In dat geval mogen wij geen nesten meer verplaatsen en geen roeken meer verstoren.