Deelgebied Havezate Es

Havezate Es ligt aan noordkant van de stad Hardenberg en vlakbij buurtschap Collendoorn. Je woont er buitengewoon mooi: landelijk en tussen het groen. Met alle voorzieningen van de stad in de buurt. Het gebied heeft een rijke geschiedenis. Dat zie je nu nog terug. 

Wilt u weten welke kavels nog beschikbaar zijn? Kijk dan op de digitale kavelkaart (gebruik de knop hieronder).

Bijzonder karakter

Bij het ontwerpen van Havezate Es is goed gekeken naar het bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische karakter van het gebied. De oude bomen blijven staan en je ziet nog de oude lanenstructuren en hoogteverschillen. Nieuwe hagen en struiken passen ook goed bij het landelijke karakter. Aan de zuidkant van Havezate Es wordt een wadi aangelegd, met veel groen.

Een lichte verhoging

Centraal in het woongebied ligt de Es: een lichte verhoging in het landschap. De nieuwe woningen worden rond de Es gebouwd, in meerdere buurtjes. Elk buurtje heeft een eigen sfeer die past bij de omgeving.

Jouw riante droomhuis 

De kavels in Havezate Es zijn tussen de 600 en 2.200 vierkante meter groot. Je hebt er dus alle ruimte om een vrijstaand landhuis te bouwen. In totaal is er plek voor ongeveer 90 vrijstaande woningen. De woningen worden niet allemaal in één keer gebouwd. Dat gebeurt in fases. In de eerste fase geeft de gemeente 34 kavels uit. De meeste kavels zijn verkocht of in optie.

Er zijn nog enkele kavels beschikbaar. In de loop van 2023 komen weer nieuwe kavels beschikbaar.

Goed bereikbaar en alle voorzieningen in de buurt

Havezate Es is straks bereikbaar via de Eugenboersdijk of de Collendoornerdijk. Het woongebied krijgt verder een directe verbinding met de Havezateweg. 
Met de fiets ben je binnen 10 minuten in het centrum van Hardenberg. Met alle voorzieningen die je nodig hebt. Nog dichterbij ligt de bestaande woonwijk Marslanden, met winkels en scholen. Aan de rand van Marslanden, op korte afstand van Havezate Es, wordt bovendien een nieuw schoolgebouw gebouwd. Ook de hockeyclub krijgt hier een nieuw onderkomen. 

Planning

De kavelverkoop ging in september 2022 van start. De bouw van de eerste woningen start in het voorjaar van 2023. In de loop van 2023 komen nieuwe kavels beschikbaar.

Een rijke geschiedenis: opgravingen

Het woongebied dankt z’n naam aan de havezate ‘Huis Collendoorn’ die er vanaf de 16e eeuw stond. Je herkent de oorspronkelijke oprijlaan naar de havezate nog aan de bomenrij. De oude waterput van de havezate is ook bewaard gebleven en krijgt een mooie plek op de Es.

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het gebied al duizenden jaren geleden bewerkt en bewoond werd. Er zijn zelfs sporen uit de prehistorie gevonden. Het is de bedoeling om deze bijzondere geschiedenis van Havezate Es zichtbaar te maken in het gebied.

Begin 2022 waren er opgravingen in het gebied. Toen zijn drie grote vuurstenen bijlen gevonden uit de Trechterbekerperiode (3.400-2.750 voor Christus).

Lees meer over de opgravingen

Lees meer over bouwen en wonen in Havezate Es

Wilt u meer weten over bouwen en wonen in Havezate Es? Kijk dan op de website: www.havezate-es.nl.

Wilt u meer weten over onderzoeken, zoals bodemonderzoek en asbestonderzoek? Kijk dan op deze pagina van ruimtelijkeplannen.nl

Woonteam

Hebt u interesse in een bouwkavel in de gemeente Hardenberg? Voor ondersteuning bij het aankoopproces kunt u terecht bij het Woonteam.