Gebruiksregels

Voor een veilig en verantwoord gebruik van de wildwaterbaan zijn er een aantal gebruiksregels. Zo is de baan toegankelijk voor mensen met minimaal kajakvaardigheid A en zwemdiploma A, B en C. 

Het wildwatervaren is een sport die alleen met een speciaal daarvoor vervaardigde boot en uitrusting kan worden beoefend. Ervaren personen zullen de gevaren goed kunnen inschatten en de risico’s weten te beheersen en daarom individueel van de wildwaterbaan gebruik kunnen maken.

Voor de beginners en voor de minder ervaren gebruiker wordt aanbevolen om tenminste met drie personen van de wildwaterbaan gebruik te maken. Wanneer één persoon in problemen komt, kan de ander directe bijstand verlenen en kan de derde persoon hulp inroepen.

Beginners wordt overigens aanbevolen om in eerste instantie alleen onder begeleiding van een ervaren instructeur van de wildwaterbaan gebruik te maken.

Gebruik na zonsondergang
De wildwaterbaan is zowel overdag als ’s nachts toegankelijk. Gebruik  na zonsondergang is mogelijk, maar alleen verstandig bij voldoende zicht. De baan ligt in een open terrein en zal bij goed weer en heldere maan voor de geoefende gebruiker voldoende zichtbaar zijn.

De baan wordt niet kunstmatig verlicht. De ervaren gebruiker mag in staat worden geacht om zelfstandig een goede inschatting te kunnen maken of het lichtniveau en de weersomstandigheden dusdanig zijn, dat de baan veilig kan worden gebruikt. Beginners wordt aanbevolen om alleen bij daglicht en goede weersomstandigheden  van de baan gebruik te maken.

Vaardigheden en conditie van de gebruiker

De kajakvaardigheid moet minimaal vergelijkbaar zijn met het niveau van het landelijke diploma 'kajakvaardigheid A'

De zwemvaardigheid moet minimaal vergelijkbaar zijn met zwemdiploma A,B en C

De gebruiker moet over een goede lichamelijke conditie en gezondheid beschikken.

De gebruiker mag niet onder invloed van alcohol, medicijnen of drugs zijn.

Uitrusting van de gebruiker

Aan de omstandigheden aangepaste kleding, rekening houdend met de watertemperatuur en met de kans op verwonding door contact met de obstakels, de betonnen wand van de baan of medevaarders. Te denken valt aan neopreen long john of shorty, geheel of ten dele droogpak of anorak.

Beschermend schoeisel, zoals neopreen laarsjes.

Zwemvest

Wildwaterhelm

Wildwaterboot mag niet langer dan 3,60 m zijn en moet voldoende drijfvermogen hebben.

Gebruik van de baan

Ga niet als enige de baan op. Zorg dat je met minstens twee personen bent.

Jongeren onder de 16 jaar mogen alleen onder begeleiding van iemand die ouder is dan 16 jaar de baan op.

Houd rekening met andere gebruikers van de baan.

Afvaart heeft voorrang op een gebruiker die op een golf speelt.

Bij slechte weersomstandigheden of onvoldoende zicht de baan verlaten.

Verboden voor zwemmers.

Eerste hulp

Bij de wildwaterbaan zijn geen reddingsmiddelen of EHBO-middelen aanwezig. Evenmin is een telefoon of toezichthouder aanwezig.

In verband hiermee wordt aanbevolen om alleen in groepsverband, minimaal drie personen, van de baan gebruik te maken en voorbereid te zijn op het verlenen en/of telefonisch inroepen van eerste hulp.

Koeien in het Vechtpark Hardenberg

Door begrazing door koeien wordt het gebied in het Vechtpark op een natuurlijke wijze beheerd. Zo kan er meer verscheidenheid aan flora en fauna worden ontwikkeld.

Het is de bedoeling dat de koeien het hele jaar in het gebied rondom de wildwaterbaan lopen. Er is gekozen voor een vrij rustig type koeienras. U kunt rekening houden met de koeien door afstand te bewaren en niet proberen de dieren te aaien of te voeren.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.