Erkenning kind

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de biologische moeder van het kind? Dan bent u automatisch de wettelijke ouder van het kind. Als dit niet zo is, kunt u het kind erkennen bij de gemeente. Dit is gratis.

Erkent u als vader of duomoeder het kind? Dan kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van de volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Per 1 januari 2024 gaat de nieuwe wet gecombineerde geslachtsnaam in. Voor kinderen die vanaf 2024 geboren worden, is het nu mogelijk om een dubbele achternaam te krijgen. Meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Aanvragen

U vraagt erkenning aan bij de Publieksbalie van de gemeente. Maak hiervoor eerst een afspraak via 14 0523 of online.

Dit neemt u mee

  • Geldig identiteitsbewijs van de vader of duomoeder en de biologische moeder
  • Schriftelijke toestemming van de biologische moeder*

* Schriftelijke toestemming is alleen nodig als de biologische moeder niet zelf bij de aanvraag aanwezig is. Bijvoorbeeld als u een volgend kind uit dezelfde relatie wilt erkennen. Het formulier hiervoor staat onderaan deze pagina.

Sinds 2023 krijgt u ook automatisch ouderlijk gezag

Hebben u en de biologische moeder van het kindje geen geregistreerd partnerschap of bent u niet getrouwd? Door een wetswijziging krijgt u nu ook samen met de biologische moeder het ouderlijk gezag als u het kind erkend. 

Lees meer op de website van de rijksoverheid.