Energiebespaarroute

Een energiebespaarroute voor elk woningtype

Wat er moet gebeuren om de overstap te maken naar duurzame energie, verschilt per woningtype. Voor een oude boerderij in het buitengebied is een andere aanpak nodig dan voor een tien jaar oude tussenwoning. Daarom brengen we per woningtype in kaart wat er nodig is.

Voor elk type woning maken we samen met de woningeigenaren een energiebespaarroute. Hierop staan de maatregelen die nodig zijn om de woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke energiebespaarroute volgt de drie stappen. Het start dus met isolatie zodat minder warmte nodig is. Het eindigt met de overstap naar een duurzame warmtebron.

Energiebespaarroutes voor 5 woningtypen

We zijn begonnen met de energiebespaarroutes voor de vijf meest voorkomende woningtypen:

De energiebespaarroutes voor dit woningtype zijn klaar. U downloadt de pdf-bestanden hieronder:

We werken nog aan de energiebespaarroutes voor dit woningtype.

De energiebespaarroutes voor dit woningtype zijn klaar. U downloadt de pdf-bestanden hieronder:

We werken nog aan de energiebespaarroutes voor dit woningtype.

We werken nog aan de energiebespaarroutes voor dit woningtype.

Zo doen we ervaring op. En weten we voor bijna de helft van de woningen in de gemeente Hardenberg welke aanpak nodig is. Daarna maken we ook voor andere woningtypen een energiebespaarroute.

Woningeigenaren doen mee bij het maken van de routekaarten

Het is uiteindelijk aan de woningeigenaren van de woningen om stappen te zetten en de eigen woning te verduurzamen. We willen de woningeigenaren daar zo goed mogelijk mee helpen. En ook rekening houden met ieders situatie en portemonnee.

Maar de gemeente vraagt ook de hulp van de woningeigenaren. Zij kennen hun eigen woning het best. En weten wat er wel of niet mogelijk is. Daarom helpen woningeigenaren bij het maken van de energiebespaarroutes.

Woningeigenaren in de ontwikkelgroep stellen hun huis beschikbaar voor een energie-inspectie. Een technisch expert kijkt dan samen met de woningeigenaar naar de mogelijkheden voor de woning. Tijdens een aantal sessies helpen ze bij het maken van de energiebespaarroute. Vragen waarover de ontwikkelgroep zich buigt zijn:

  • Welke maatregelen zijn er nodig en mogelijk in hun woning?
  • Wat zijn dan de kosten en de opbrengsten?
  • Wat vinden woningeigenaren belangrijk bij het uitvoeren van de maatregelen?

De eerste bijeenkomst met de ontwikkelgroep was op 24 januari 2024 om 19.30 uur.

Een controlegroep kijkt mee bij het maken van de energiebespaarroute. En controleert of deze maatregelen ook voor hun woning nodig zijn. En of ze ook echt toe te passen zijn.

Eigenaren van een hoekwoning of een twee-onder-een-kapwoning gebouwd tussen 1992 en 2011 konden zich tot en met 7 januari 2024 aanmelden om mee te helpen met het maken van de routekaart.