Verklaring omtrent gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of organisaties kunnen daar om vragen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe baan heeft, vrijwilligerswerk gaat doen of een visum wilt aanvragen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt uw aanvraag. Na uw aanvraag ontvangt u uw VOG 2 tot 4 weken later per post.

Tip: als u een VOG aanvraagt voor vrijwilligerswerk, dan hoeft u deze vaak niet zelf te betalen. Vraag dit na bij de vrijwilligersorganisatie.

U kunt een VOG op 1 van deze manieren aanvragen:

  • Online bij Justis.
  • Online bij de gemeente.
  • Persoonlijk bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Hieronder leest u wat de de verschillen zijn.

Online bij Justis

Heeft u een VOG nodig voor uw werk? Dan is aanvragen via screeningsautoriteit Justis het goedkoopst. Uw werkgever zet met eHerkenning de aanvraag voor u klaar op de website van Justis. Hierna logt u in met uw DigiD om de aanvraag af te maken.

Staat u niet ingeschreven bij een gemeente? Woont u in het buitenland? Of doet u een aanvraag voor een bedrijf of organisatie? Dan kiest u voor een online aanvraag bij Justis.

Naar de website van Justis

Online bij de gemeente

U kunt uw aanvraag VOG online doen via onderstaande knop. U stuurt het aanvraagformulier mee als bijlage. Het aanvraagformulier krijgt u meestal van degene die om de verklaring vraagt. U vindt het formulier ook op de website van Justis.

Bij deze online aanvraag logt u in met DigiD. En u betaalt de VOG online. De kosten staan verderop op deze pagina.

Let op! We behandelen uw aanvraag alleen als het formulier helemaal ingevuld is. Hulp nodig? Bel ons dan op 14 0523.

Persoonlijk bij de publieksbalie

U kunt een VOG ook ophalen bij de publieksbalie van het gemeentehuis. Hiervoor maakt u eerst online een afspraak.

Dit neemt u mee:

  • Een volledig ingevuld aanvraagformulier VOG. Dit formulier krijgt u meestal van uw werkgever. Zowel u als uw werkgever moet het formulier eerst ondertekenen. U vindt het formulier ook op de website van Justis.
  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of rijbewijs.
  • Uw pinpas of contant geld. We hebben liever dat u pint. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Kunt u de VOG niet zelf aanvragen?

Kunt u de VOG niet zelf aanvragen? Dan mag iemand anders de VOG voor u aanvragen. Gebruik hiervoor het machtigingsformulier op de website van Justis

Kosten

Een VOG kost € 41,35.

Vraagt u een VOG aan voor vrijwilligerswerk? De organisatie waar u voor werkt, kan een VOG meestal gratis online voor u aanvragen.

Voorkom extra kosten

Laat u de aanvraag voor een VOG uitvoeren door een commerciële partij? Dan krijgt u misschien te maken met extra kosten die deze partij vraagt voor een digitale VOG-aanvraag. Deze extra kosten kunnen oplopen tot tientallen euro's.

U kunt alleen kosten besparen als u uw digitale VOG-aanvraag via de website van Justis laat klaarzetten door uw werkgever of de organisatie die de VOG wil ontvangen. Twijfelt u over uw aanvraag? Bel ons dan gerust op 14 0523.