Meldpunt ondermijning en mensenhandel

Vermoed u criminele activiteiten? Zoals ondermijning of mensenhandel? Dan kunt u daar melding van maken bij Meldpunt Ondermijning en Mensenhandel.

Op deze pagina's leest u ook meer over wat ondermijning en mensenhandel betekenen, en hoe u het herkent.


Meer informatie over ondermijning en mensenhandel

Bij ondermijning maken criminelen gebruik van de ‘bovenwereld’ (de 'gewone' maatschappij) voor hun criminele activiteiten in de ‘onderwereld’. Ze beginnen een bedrijf of huren een pand. Of ze maken misbruik van legale bedrijven en organisaties. Ondertussen houden ze zich bezig met drugsproductie of -handel, witwassen of (zorg)fraude.

Bij mensenhandel worden mensen gedwongen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen. Seksuele en criminele uitbuiting zijn vormen van mensenhandel. Ook arbeidsuitbuiting is mensenhandel. Op deze pagina kunt u daar een melding van maken.

In beide gevallen maken criminelen misbruik van andere mensen. Waarbij vaak sprake is van chantage of bedreiging. Lees meer over ondermijnende criminaliteit, mensenhandel en waar je op moet letten op www.hardenberg.nl/criminaliteit.


Meld een vermoeden van ondermijning of mensenhandel

De gemeente werkt samen met politie, justitie en andere veiligheidspartners aan de aanpak van ondermijning en mensenhandel. Vaak is dit op het eerste oog niet zichtbaar. U kunt helpen door goed op te letten. En vermoedens van ondermijning/mensenhandel te melden. Maak een melding als u een vermoeden hebt van ondermijning of mensenhandel. Zo houden we samen de gemeente veilig.

U doet op verschillende manieren een melding:

Wilt u liever telefonisch contact met de gemeente? Bel dan met het algemene nummer 14 0523. U wordt dan doorverbonden, of teruggebeld door iemand van team Veiligheid.


Wat gebeurt er als u een melding doet via het Meldpunt Ondermijning en Mensenhandel?

  • Uw melding komt terecht bij het team Veiligheid van de gemeente Hardenberg. Zij controleren en beoordelen de melding. En bekijken of er al andere informatie bekend is over de persoon, het adres of het bedrijf waar de melding over gaat.
  • Is er bijvoorbeeld overlast gemeld op een adres? Of is een bedrijf al vaker opgevallen bij een controle? De gemeente kan uw melding delen met samenwerkingspartners zoals de politie, justitie en andere veiligheidspartners.
  • Waar nodig en mogelijk onderneemt de gemeente of een van de partners actie. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van een integrale controle, het opleggen van een last onder dwangsom, of het starten van een fiscaal of een strafrechtelijk onderzoek.

Vanwege de privacy van betrokkenen ontvang u geen informatie over de manier waarop wij uw melding afhandelen. Of de acties die we ondernemen.

Melding via Meld Misdaad Anoniem

Doet u een melding bij Meld Misdaad Anoniem? Dan ontvangt de gemeente deze melding ook (uiteraard anoniem) en zet de gemeente dezelfde stappen.

Uw gegevens en privacy

Wij gaan vertrouwelijk om met de informatie die u ons geeft. Dat geldt ook voor uw persoonsgegevens. Wij kunnen contact met u opnemen over de melding, als u dit in het meldformulier of telefonisch aangeeft.

Meer informatie over privacy en de verwerking van uw gegevens vindt u op www.hardenberg.nl/privacyverklaring.