Recreatiewoning

U mag niet wonen in een recreatiewoning

In de gemeente Hardenberg mag u vakantie houden in een vakantiewoning. Maar u mag deze woning niet gebruiken als uw hoofdverblijf. U mag er dus niet wonen. Wij controleren hier op.

Naast de recreatiewoning moet u een vaste woon- en verblijfplaats hebben. Het verbod op wonen in een recreatiewoning staat in het Omgevingsplan gemeente Hardenberg (tijdelijk deel). De hoofdfunctie (bestemming) van een recreatiewoning is namelijk 'recreatie'.

Wonen in een recreatiewoning is niet toegestaan, omdat:

  • het recreatieterrein en de omgeving veranderen als mensen hier gaan wonen;
  • voor anderen minder woningen overblijven voor bijvoorbeeld een vakantie;
  • vakantiewoningen niet zijn gebouwd om langere tijd in te wonen.

Het maakt hierbij niet uit of u kort of lang in de recreatiewoning woont.

Inschrijven bij de gemeente

Bij de gemeente schrijft u zich in op het adres waar u gaat wonen. U wordt dan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Heeft u zich laten inschrijven op het adres van een vakantiewoning? Of bent u van plan dit te doen? Dan betekent dit niet dat wij hiermee ook het permanent wonen goedkeuren. Wonen in een recreatiewoning mag namelijk niet volgens het Omgevingsplan.

We werken ook niet mee aan een verzoek om het wonen in een recreatiewoning mogelijk te maken door het omgevingsplan te wijzigen of een vergunning te verlenen. Ook geven wij geen gedoogverklaringen.

Eerst een waarschuwing, dan een dwangsom

Wij controleren op het wonen in een recreatiewoning.

  • Gebruikt u een recreatiewoning als hoofdverblijf? Dan sturen we u als bewoner en (indien van toepassing) ook de verhuurder van de woning eerst een waarschuwingsbrief.
  • Onze toezichthouders controleren of u er nog steeds woont.
  • Woont u nog steeds in uw recreatiewoning? Dan sturen we een tweede waarschuwingsbrief.
  • Woont u nog steeds in uw recreatiewoning? Dan krijgt u een brief met een voornemen voor een last onder dwangsom.
  • Als u de bewoning niet stopt, dan leggen wij een dwangsom op. Deze dwangsom leggen wij ook op aan de verhuurder.

Kosten

De hoogte van de dwangsom is € 2.500 per (gedeelte van de) maand dat u in uw recreatiewoning blijft wonen. Met een maximum van € 10.000. Ook als de dwangsom is betaald, moet u de bewoning van de recreatiewoning stoppen.

Nadat de bewoning van de recreatiewoning is gestopt, mag u hier niet opnieuw gaan wonen. Wij leggen anders een nieuwe last op, met een nog hogere dwangsom.