Kosten bij de bouw

Kosten bij de bouw

Als u een huis wilt bouwen, komen daar verschillende kosten bij kijken. Hieronder staat een overzicht van de kosten die u kunt verwachten bij het bouwen van uw droomhuis.

Hieronder staat een overzicht van mogelijke extra kosten. Alle bedragen zijn een inschatting. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Wanneer u een huis koopt, zult u in veel gevallen een hypotheek moeten afsluiten. Hierbij krijgt u advies van een geldverstrekker. Daarvoor betaalt u advieskosten. Die liggen tussen de € 1.750 en € 2.750.

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u uw geldverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald. U kunt NHG krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning. Voor NHG betaalt u een eenmalig bedrag.

Gaat u woning bouwen? Hou dan ook rekening met extra kosten voor de notaris. Voor de notariskosten kunt u ongeveer uitgaan van een totaal van € 1.400 (€ 700 voor de akte van levering en € 700 voor de hypotheekakte).

Kiest u een notaris buiten onze gemeente? Dan komen er mogelijk extra kosten bij voor het opstellen van een volmacht of voor onderzoekskosten. 

De Kadasterkosten liggen gemiddeld tussen de € 600 en € 1.200.

U kunt voor de kosten van een omgevingsvergunning uitgaan van de bouwleges. Deze kosten staan in de legesverordening van de gemeente Hardenberg. Daarnaast zijn er kosten voor de architect of voor het tekenbureau.

U kunt pas starten met de werkzaamheden op de kavel, als de kavel is gepasseerd bij de notaris. Het uitzetten van de woning op de kavel mag ook pas na aktepassering.

Uit het sonderingsonderzoek blijkt hoe het draagvermogen van het te bebouwen oppervlak is. Dit onderzoek kost ongeveer € 1.000.

Koopt u een huis? Dan zijn er ook kosten voor het aansluiten van gas, water en elektra. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Vitens en de website van Enexis.

De kosten van ophogen en afvoeren van grond zijn voor uw eigen rekening. U koopt de kavel in de staat (en hoogte) bij overdracht. De gemeente hoogt de grond niet verder op en zorgt ook niet de afvoer van grond.

De kosten voor de aanleg van een tuin zijn afhankelijk van uw wensen, maar is wel een kostenpost waar u rekening mee moet houden.