Zwerfafval

In actie tegen zwerfvuil

We gaan samen op weg naar een schoon Hardenberg. Alle hulp is daarbij welkom. Want u komt zwerfvuil overal tegen.

Zo kunt u zelf in actie komen:

  1. Een opruimset ophalen om zelf zwerfvuil op te ruimen.
  2. De Samen op weg naar een schoon Hardenberg-aanhangwagen, met materialen, gratis lenen.
  3. Meerdere opruimsets gratis lenen om met een groep zwerfvuil op te ruimen.

1. Een opruimset aanvragen

Loopt u regelmatig een rondje met de hond(en)? Of wandelt u graag in de natuur? Ergert u zich aan het zwerfvuil dat u onderweg tegenkomt? Haal dan een opruimset op. Zo kunt u tijdens het wandelen zelf zwerfvuil opruimen. En zorgt u er voor dat uw omgeving schoon en netjes is.

De opruimset bestaat uit een afvalgrijper, veiligheidshesje, handschoenen en vuilniszakken. U kunt een opruimset aanvragen via het formulier hieronder. De set kunt u afhalen bij natuuractiviteitencentrum De Koppel, Vechtstraat 8 in Hardenberg. Kijk voor openingstijden van De Koppel op www.dekoppel.com.

2. Aanhangwagen ‘samen op weg naar een schoon Hardenberg’ gratis lenen

Wilt u samen met uw buren, collega’s of vrienden zwerfvuil opruimen? Reserveer dan onze ‘samen op weg naar een schoon Hardenberg’-aanhangwagen. U haalt de aanhangwagen op bij de gemeentewerf in Hardenberg (Kruiwiel 15). In de aanhangwagen zit alles wat nodig is voor een gezamenlijke opruimactie. Het zwerfvuil dat u verzamelt, levert u met de aanhangwagen weer in bij de werf. Wij zorgen dat het wordt afgevoerd.

U haalt de aanhangwagen op met rijbewijs B-E, en een auto met een minimaal trekgewicht van 2.000 kg. De aanhangwagen reserveert u met de knop op deze pagina.

3. Meerdere opruimsets lenen om met een groep zwerfvuil op te ruimen

Wilt u wel opruimen, maar niet de aanhangwagen lenen? Dan kunt u ook een aantal opruimsets reserveren om met een groep zwerfvuil op te ruimen. U kunt de opruimsets afhalen bij natuuractiviteitencentrum De Koppel, Vechstraat 8 in Hardenberg. U reserveert de opruimsets met de knop op deze pagina.

Waarom is het belangrijk dat zwerfvuil opgeruimd wordt?

Zwerfvuil is voor veel mensen een grote ergernis. Het zorgt dat straten er rommelig uitzien. Het is slecht voor de natuur. En het opruimen van zwerfvuil kost veel geld.  Veel zwerfvuil komt uiteindelijk in zee terecht. Het vervuilt het leefmilieu van dieren. En er komen schadelijke stoffen en deeltjes vrij, zoals microplastics, die in de voedselketen terecht komen. Genoeg redenen om te zorgen dat er geen zwerfvuil meer rondslingert.

Wat doen we al in onze gemeente?

In de gemeente staan afvalbakken op straat. Die worden op tijd leeggehaald. Ook hebben we een ‘Cleanteam’. De collega’s van het Cleanteam houden elke dag de openbare ruimte zo goed mogelijk vrij van zwerfvuil.

Samen met NAC De Koppel geven we informatie over de gevolgen van zwerfvuil. Zodat er steeds minder zwerfvuil op straat wordt achtergelaten.