Jaarverslag en jaarrekening

De gemeente Hardenberg sluit het jaar 2020 af met een positief resultaat. Dat blijkt uit het jaarverslag 2020.

Wethouder Martijn Breukelman: "We hebben onze financiën op orde. We houden in 2020 zelfs geld over, zoals het nu lijkt ruim € 5 miljoen. Een deel daarvan gebruiken we om projecten af te maken waarmee we in 2020 zijn begonnen. De rest stoppen we in onze spaarpot: de algemene reserve. Die is met meer dan 50 miljoen euro meer dan voldoende gevuld om tegenvallers of tekorten op te vangen. Er is dus ook de komende jaren geld om te investeren in onze gemeente."

Lees het volledige nieuwsbericht

Uitgeschreven tekst van de video

(Muziek klinkt op de achtergrond.)

(Wethouder Martijn Breukelman wandelt het gemeentehuis uit.)

Beste inwoners. Elke voorjaar maken we de balans op en kijken we terug naar het vorige jaar. Wat hebben we bereikt? En wat heeft dat gekost? Alle cijfers en resultaten over 2020 staan in het jaarverslag en de jaarrekening. Die bieden we nu aan de gemeenteraad aan.

2020 was door hoor ons allemaal een bijzonder jaar. Door het coronavirus gingen we in lockdown. Inwoners en ondernemers werden soms hard geraakt. Als gemeente hebben we ons best gedaan de helpende hand toe te steken.

We hebben ons huishoudboekje op orde. We hebben zelfs geld over gehouden: ruim 5 miljoen euro. Een deel daarvan hebben we nog nodig om projecten die al begonnen zijn dit jaar af te maken. De rest stoppen we in onze spaarpot. Die spaarpot is goed gevuld. Er zit nu meer dan 50 miljoen euro in. Dat is veel meer dan nodig is. Zo kunnen we tegen een stootje. En er is voldoende geld voor de volgende coalitie om te investeren in onze mooie gemeente.

(Wethouder Martijn Breukelman wandelt door Grambergen)

Investeren, dat hebben we ook in 2020 gedaan. In duurzaamheid, een krachtige economie en de vitaliteit van onze inwoners.

Nu we het laatste jaar van deze collegeperiode ingaan, kunnen we concluderen dat we nagenoeg alle ambities hebben gehaald, of dat ze in de steigers staan. Daar zijn we best trots op.

(Beelden Johan Clemmestraat in Mariënberg.)

Zo besloten we om de herinrichting van woonstraten in Mariënberg, Dedemsvaart en hier in Gramsbergen versneld op te pakken. Zo helpen we ook lokale ondernemers. Het plan hier is door de bewoners zelf gemaakt. De uitvoering is nog in volle gang.

(Beelden woningbouw Garstlanden.)

In 2020 hebben we ook de plannen voor Vechtrijk Gramsbergen verder uitgewerkt, ook samen met de inwoners. Hier in Gramsbergen wordt ook volop gebouwd in Garstlanden.

Ook in 2020 stelden we alles in het werk om sneller en meer woningen te bouwen. In totaal bouwden we in 2020 in onze gemeente 325 nieuwe huizen. 

(Beelden fietsers/verkeer/trein (willekeurig in de gemeente.)

U heeft ook meegedacht over het programma mobiliteit dat we gemaakt hebben. Want het is voor onze gemeente erg belangrijk dat we goed en veilig bereikbaar zijn. Met de fiets, in de auto of met de trein. 

(Wethouder Martijn Breukelman voor de school in Bergentheim.)

De jeugd heeft de toekomst. Daarvoor is goed onderwijs een belangrijke basis. We investeren daar flink in. Ook in het verbeteren of nieuw bouwen van  schoolgebouwen. Zoals hier in Bergentheim, waar we de Casper Diemerschool hebben opgeknapt.

Of je jong bent of oud, een beperking hebt of kwetsbaar bent. In Hardenberg doet iedereen mee. We willen zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen en kansen kan pakken.

(Beelden bedrijf Masévon, langs de N34.)

Dat je een opleiding kunt doen. Dat je de baan hebt die bij je past bij een van de mooie Hardenbergse bedrijven.

(Beelden sportende jeugd op sportpark Kruserbrink bij LOC.)

En dat je in je vrije tijd kunt sporten en bewegen bij een van de vele sportvoorzieningen die we hebben en waarin we ook hebben geïnvesteerd.

Dat is waar wij het voor doen. Dat is de kracht van gewoon doen.