Karakteristieke gebouwen of plekken

In onze gemeente staan veel gebouwen die in het straatbeeld horen. Of gebouwen en plekken die belangrijk zijn voor de geschiedenis. Bijvoorbeeld een karakteristiek gebouw op een belangrijke plek, een park met een bijzondere vijver of een kanaal dat bepalend is voor een dorp.
 

Deze gebouwen en plekken horen bij de identiteit van onze gemeente. Toch staan ze vaak niet op de gemeentelijke of Rijksmonumentenlijst. We hebben daarom deze gebouwen en plekken in de vijftien verschillende kernen in kaart gebracht. Hiermee kunnen we ze in de toekomst beter beschermen bij ontwikkelingen. De lijst hebben we samen gemaakt met inwoners, Plaatselijke Belangen en historische Verenigingen.

Verschil met een gemeentelijk monument

Bij een gemeentelijk monument kijken we naar bijvoorbeeld de binnenkant, een bijgebouw of de erfafscheiding. Dat hebben we voor de karakteristieke gebouwen of plekken niet gedaan. We hebben alleen gekeken naar het deel van het gebouw of de plek dat je vanaf de straat kunt zien. Daarbij hebben we gelet op de ligging, de geschiedenis en de architectuur.

U kunt het rapport met karakteristieke gebouwen en plekken downloaden. Of vraag het op via 14 0523 of gemeente@hardenberg.nl.