Opgravingen bij Collendoorn

27 januari 2022

Vanaf 24 januari worden er opgravingen gedaan in het gebied bij Collendoorn waar het nieuwe woongebied Havezate Es komt. Tijdens eerder onderzoek zijn hier sporen gevonden die wijzen op een lange bewonersgeschiedenis.

De woonwijk Marslanden wordt verder uitgebreid met het gebied Havezate Es. Dit nieuwe woongebied ligt aan de noordkant van de stad Hardenberg, vlakbij buurtschap Collendoorn. Het nieuwe woongebied heeft een rijke geschiedenis. Het dankt z’n naam aan de havezate ‘Huis Collendoorn’ die er vanaf de 16e eeuw stond. De oorspronkelijke oprijlaan is nog te herkennen aan de bomenrij. Ook de oude waterput van de havezate is bewaard gebleven.

 

Deskundigen gaan de vondsten opgraven

 

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het gebied al duizenden jaren geleden bewerkt en bewoond werd. Er zijn bij dat onderzoek stukjes aardewerk, greppels of resten van bouwwerken aangetroffen. Er zijn zelfs sporen uit de prehistorie gevonden. De gevonden sporen moeten bewaard blijven. Daarom gaan deskundigen de vondsten vanaf deze week opgraven. Dat gebeurt onder toezicht van de regioarcheoloog. 

 

Ga niet naar de plek van de opgravingen

 

Het is belangrijk dat de deskundigen in alle rust hun werk kunnen doen. Ga dus niet naar de plek van de opgravingen. Als de coronaregels het toelaten wordt nog een open dag gehouden op de plek van de opgravingen.

 

Als er bijzondere vondsten gedaan worden, laat de gemeente die via de website of sociale media-kanalen weten. Het is de bedoeling om de vondsten een plek te geven in het gebied. Zodat de geschiedenis van Havezate Es zichtbaar wordt.

 

Hebt u vragen over de opgravingen?

 

Neem dan contact op met projectleider Klaas Pielman door te bellen naar 14 0523 of mail naar klaas.pielman@hardenberg.nl.

 

Lees het vervolgbericht van 23 februari 2022