Melding over (overlast van) dieren en planten

Wat kunt u doen bij overlast van of door dieren

Honden in de gemeente moeten binnen de bebouwde kom aangelijnd zijn. Buiten de bebouwde is dit niet verplicht. Honden mogen anderen niet tot last zijn. 

Bent u of is uw hond gebeten? Of bent u op een andere manier lastiggevallen door een hond? Dan kunt u terecht bij de politie.

Melding of aangifte

Bij de politie kunt u een melding maken, of aangifte doen van agressief of gevaarlijk gedrag van een hond. Is er actie nodig? Dan neemt de politie eerst contact op met de gemeente.

Maak online een melding bij de politie

Of bel met de politie op 0900 88 44. In levensgevaarlijke situaties kunt u ook bellen met het alarmnummer 112.

De gevolgen

Als het nodig is, worden hierna maatregelen genomen. Zoals een aanlijngebod, muilkorfgebod, of gedragstest voor de hond. Het kan ook zijn dat de hond in beslag wordt genomen.

 

Roeken zijn een beschermde vogelsoort. 

Lees wat u kunt doen bij overlast door Roeken

Steenmarters komen op steeds meer plaatsen voor, waardoor de kans steeds groter wordt dat u er zelf ook een tegen komt. Soms veroorzaken steenmarters overlast, maar de steenmarter is een beschermde diersoort. U mag ze dus niet doden, maar u kunt ze wel verjagen.

Zo ziet een steenmarter eruit

De steenmarter is een nachtdier. Het lijkt een beetje op een kat. Hij beweegt zich even soepel, maar staat wat lager op de poten. Opvallend is de lange pluimstaart. De vacht is vaalbruin met een witte bef, die iets doorloopt op zijn voorpoten.

Een volwassen steenmarter is 40-50 centimeter groot. De staart in ongeveer 25 centimeter lang. Ze zijn erg flexibel en kunnen door kleine gaten (5-7 centimeter kruipen.

Overlast en schade

Steenmarters zitten graag in spouwmuren, kruipruimten en op zolders. Dit kan zorgen voor geluidsoverlast en schade. Zoals weggevreten isolatiemateriaal en doorbijten van kabels.

Volgens de wet is schade door marters overlast. Omdat er geen sprake is van grote bedrijfsmatige schade door steenmarters, is er geen wildschaderegeling. Heeft u schade aan uw woning? Dan kunt dat misschien verhalen op uw verzekering.

Dit kunt u doen tegen overlast

  • Huismarters (steenmarters die huizen of gebouwen binnendringen)
    • Blokkeren van wegen naar een gebouw.
    • Afdichten van gaten en kieren in daken en muren. Let op: steenmarters kruipen door openingen van 5 centimeter.
    • Gebruik een apparaatje dat de beweging van de steenmarter opmerkt en een fluittoon laat horen. Zodat het dier op de vlucht gaat.
    • Komt de steenmarter via een tak binnen? Zag de tak dan af.
    • Een kraag op schuttingen en rond bomen voorkomt dat de dieren erover of erin kunnen klimmen.
    • In combinatie met het afsluiten van ongewenste verblijfplekken kunnen alternatieve schuilplaatsen (op een rustige plek) helpen. Bijvoorbeeld houtstapels met hooi en stro.
  • Automarters (steenmarters die het op auto's hebben voorzien)
    • Onder de motorkap van auto's kunt u een roostertje of stuk kippengaas aanbrengen. Een doek met ammoniak, een schaaltje met bleekwater of een toiletblokje met citroengeur kan ook.
    • Monteer een marterschok-set; deze sluit u aan op de accu. Komt de marter in contact met een metalen onderdeel? Dan krijgt het een schokje.
    • Plaats een ribbelkous om de kabels en leidingen, gemaakt van harde kunststof die bestand is tegen martertanden.
    • Gebruik een apparaatje dat de beweging van de steenmarter opmerkt en een fluittoon laat horen. Zodat het dier op de vlucht gaat.
  • Roofmarters (stelen kleine dieren uit bijvoorbeeld hokken)
    • Gebruik een apparaatje dat de beweging van de steenmarter opmerkt en een fluittoon laat horen. Zodat het dier op de vlucht gaat.
    • Span schrikdraad om een kooi of volière
    • Gebruik van stevig en fijnmazig gaas voor kooien en volières.

Wat helpt NIET?

Lawaai maken en wegjagen helpt niet. De steenmarter komt gewoon terug. Ultrasone zenders helpen alleen tijdelijk. Ook het spuiten met anti-marterspray werkt tijdelijk. Een verandering in zijn verblijfsomgeving schrikt de steenmarter eerst af, maar daarna went het weer.

Meer informatie

De gemeente heeft geen rol bij het bestrijden van overlast door steenmarters. Heeft u overlast? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in.

Overlast door eikenprocessierupsen proberen we op verschillende manieren te voorkomen. Hoe we dat doen leest u op de speciale pagina over de eikenprocessierups

Vanaf eind juni kunt u overlast van de eikenprocessierups melden.

Heeft u last van ongedierte op gemeentegrond? Bel dan naar 14 0523. Of doe een melding via het formulier. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Heeft u last van ongedierte op eigen grond? Neem dan contact op met een erkende bestrijder uit onze gemeente.

Wat kunt u doen bij overlast door planten?

De Japanse duizendknoop is een sierplant die veel problemen veroorzaakt. De plant hoort niet thuis in Nederland, hij is hier 100 jaar geleden binnengekomen als sierplant.

Lees meer op onze pagina over de Japanse duizendknoop