Welstand

De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat de de kwaliteit van de gebouwen in de stad, het dorp en het buitengebied hoog blijft. De gemeente heeft dit vastgelegd in welstandsnota's en gebruikt deze nota's voor de toetsing van concrete bouwplannen.

De gemeente heeft twee welstandsnota's vastgesteld, één voor de stads- en dorpskernen en één voor het buitengebied. Het gemeentebestuur wil met het welstandsbeleid zorgen, dat ontwerpen en bouwplannen van goede kwaliteit zijn en passen in het huidige beeld. Daarom toetst de gemeente nieuwe bouwplannen aan dit welstandsbeleid.

Stads- en dorpskernen
Voor de stads- en dorpskernen geldt de welstandsnota 'Visie op beeldkwaliteit'. Deze nota is vastgesteld op 29 november 2011 en is in twee delen te downloaden:

Welstandsnota (PDF, 22 MB)
Kaartmateriaal (PDF, 32 MB).

Deze nota geldt niet voor bepaalde gebieden die nog in ontwikkeling zijn. Zoals nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen. Hiervoor gelden beeldkwaliteitsplannen. Ook kunnen er voor bepaalde percelen latere wijzigingen van de welstandsnota van toepassing zijn.

Buitengebied
Voor het buitengebied geldt de 'Welstandsnota Buitengebied'. Deze nota is vastgesteld op 3 december 2013 en is in twee delen te downloaden:

Welstandsnota deel 1 (PDF, 24 MB)
Welstandsnota deel 2 (PDF, 10 MB)

Bepaalde delen van de kernen en het buitengebied zijn welstandsvrij. De gemeente wordt in de welstandstoetsing geadviseerd door de Stadsbouwmeester van het Oversticht.

Uit de nota's kunt u opmaken welke nota betrekking heeft op uw perceel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst via het telefoonnummer 14 0523.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.