Voortijdige schoolverlaters

Mensen met een lage of geen opleiding zijn kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Dit geldt in het bijzonder voor voortijdige schoolverlaters die zonder startkwalificatie de arbeidsmarkt opgaan. Het  Regionale Meld- en Co√∂rdinatiepunt Voortijdige Schoolverlaters (RMC) registreert en begeleidt voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar.

Een startkwalificatie is behaald als je tenminste een HAVO of een beroepsopleiding (MBO niveau 2) hebt afgerond. De startkwalificatie moet behaald zijn voordat je 23 jaar wordt, de leeftijd waarop je niet langer meer een jeugdloon ontvangt en het verkrijgen en/of behouden van werk moeilijker wordt.

RMC
Alle gemeenten in Nederland moeten voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar registreren en ervoor zorgen dat zij via een passend traject (onderwijs, baan of combinatie) alsnog een startkwalificatie behalen. Hiervoor is het Regionale Meld- en Coördinatiepunt Voortijdige Schoolverlaters (RMC) in het leven geroepen. Een regionale samenwerking tussen overheden, scholen en instellingen werkzaam op het terrein van arbeidsvoorziening, onderwijs, justitie, jeugdhulpverlening en welzijn. RMC-consulenten roepen jongeren op die het onderwijs zonder startkwalificatie verlaten en begeleiden ze terug naar school en/of werk.

Rol van de school
Volgens de RMC-wetgeving is een school verplicht om voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar bij het RMC aan te melden. De school heeft de eerste verantwoordelijkheid voor het binnen de school houden van de leerling.

Om een potentieel voortijdig schoolverlater goed op te vangen kan de school:

  • studie- en beroepskeuzevoorlichting bieden
  • de jongere stimuleren om zich in te schrijven voor een vervolgstudie
  • een leerlingbegeleider inzetten

Als het duidelijk is dat de jongere niet meer terug naar school wil, dan moet de jongere gemeld worden bij het RMC. Het RMC moet, op grond van de nieuwe wet, in ieder geval een melding ontvangen op het moment dat de jongere gedurende een maand geen lessen meer volgt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters via het telefoonnummer 14 0523.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.