Toegang tot het centrum Hardenberg

Het voetgangersgebied in het centrum van Hardenberg is op bepaalde tijdstippen met pollers afgesloten voor auto's en vrachtwagens. Op deze momenten is het alleen mogelijk om met een ontheffing het voetgangersgebied met een auto te bereiken.

De venstertijden, de tijdstippen waarop het voetgangersgebied per auto toegankelijk is, gelden van:

  • Maandag tot en met vrijdag.
  • Tussen 07.00 en 12.00 uur en 18.00 en 23.00 uur.
  • Op koopavonden van 21.00 tot en met 23.00 uur.

Bevoorradingsverkeer moet buiten deze tijden gebruik maken van de vastgestelde bevoorradingsroutes in het voetgangersgebied.

Eenmalige en permanente ontheffing
Buiten de venstertijden gaan de pollers alleen naar beneden als u in het bezit bent van een ontheffing.  Het gebied kan altijd zonder ontheffing via een uitgang worden verlaten.

Als u regelmatig in het voetgangersgebied moet zijn, kunt u een permanente ontheffing aanvragen bij de Publieksdienst. Als u eenmalig het voetgangersgebied binnen moet rijden, kunt u via onderstaand aanvraagformulier een eenmalige ontheffing aanvragen.

Naar het aanvraagformulier

Een ontheffing kan worden aangevraagd in de volgende gevallen.

  • Laden en lossen

Deze ontheffing wordt alleen verleend als:
- de bezorg-/ophaalplaats uitsluitend via het voetgangersgebied kan worden bereikt;
- het laden en lossen tijdens venstertijden niet mogelijk is;
- en niet anders dan met een motorvoertuig plaats kan vinden.

  • Halen en brengen van passagiers.

Deze ontheffing wordt alleen verleend als:
- de bestemming uitsluitend via het voetgangersgebied bereikbaar is;
- en het halen en brengen niet op een andere wijze dan met de auto plaats kan vinden.

  • Parkeren (eventueel op eigen terrein)

Veelgestelde vragen

Waarom maakt de gemeente Hardenberg gebruik van pollers?
Het winkelgebied in het centrum van Hardenberg is een voetgangersgebied. Dit betekent dat buiten de tijden waarop winkels bevoorraad mogen worden, de zogenaamde venstertijden, het verboden is voor auto's en vrachtwagens het voetgangersgebied in te rijden.

Wat zijn pollers?
Pollers zijn beweegbare palen die in de grond kunnen zakken. Buiten de venstertijden staan de pollers omhoog waardoor het voetgangersgebied op die momenten fysiek is afgesloten voor auto's, bestelbussen of vrachtwagens zonder ontheffing.

Tijdens venstertijden of in geval van een calamiteit zakken de pollers in de grond zodat het voetgangersgebied op die momenten wel toegankelijk is voor auto’s of vrachtwagens. De pollers fungeren dus als mechanische handhavers. Dankzij de pollers krijgt het winkelend publiek de ruimte, iets waar ook ondernemers bij zijn gebaat.

Wie moet ik bellen als de poller niet zakt?
Er is een 24 uurs bewaking die altijd gebeld kan worden.

Kan ik als ondernemer een sleutel krijgen voor een paal?
Nee, het beheer van de afsluiting is een gemeentelijke taak. Het systeem moet 24 uur per dag, 7 dagen per week worden bewaakt. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de gemeente of daartoe geautoriseerde organisatie.

Kan ik een ontheffing krijgen?
De venstertijden gelden voor iedereen, dus ook voor bewoners en ondernemers van het voetgangersgebied. In enkele gevallen is het mogelijk een ontheffing te krijgen om buiten de venstertijden het gebied in te rijden. Alleen als iemand in het bezit is van een ontheffing gaat de poller naar beneden, anders niet.

Bijzondere doelgroepen zoals hulp- en nooddiensten, geldtransporten en taxi's komen bijvoorbeeld in aanmerking voor een ontheffing. Maar ook verswarenspecialisten kunnen in bepaalde gevallen een ontheffing krijgen voor de bevoorrading van hun winkels.

Heb ik een ontheffing nodig om het voetgangersgebied te verlaten buiten de venstertijden?
Nee, u kunt het voetgangersgebied altijd verlaten. U moet er echter wel rekening mee houden dat u zonder ontheffing niet met een motorvoertuig in het voetgangersgebied mag zijn buiten de venstertijden.

Kan ik als ondernemer bij een inbraakalarm tot aan de zaak rijden?
Voor een ondernemer is dit niet mogelijk. Deze dient van buiten het voetgangersgebied zijn zaak te bereiken. Hulpdiensten kunnen wel altijd het voetgangersgebied in.

Ik word 's nachts om 04.00 bevoorraad. Kan dat straks ook nog?
Bevoorraden om 04.00 uur kan en mag nu ook niet. Straks is dat ook niet mogelijk. De logistiek met betrekking tot de bevoorrading dient aangepast te worden.

Mijn moeder is slecht ter been en ik breng haar altijd naar de kapper. Kan dat straks ook nog?
Dit is niet toegestaan. Er is met de aanleg van parkeerplaatsen rekening gehouden met de locaties van gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze zijn nabij de randen van het voetgangersgebied gesitueerd.

Als mijn bevoorrader 10 minuten te laat is (buiten de venstertijden), kan hij er dan nog wel in?
Nee, bevoorrading moet in dat geval dan van buiten het voetgangersgebied moeten plaatsvinden.

Kan ik voor 1 dag een ontheffing krijgen?
In bijzondere gevallen, met argumenten omkleed, is een ontheffing voor één dag mogelijk.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.