Tegemoetkoming kosten kinderopvang

Gaat uw kind naar een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouder? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Deze tegemoetkoming bestaat uit kinderopvangtoeslag en in enkele gevallen ook de eigen bijdrage.

De tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang is geregeld in de Wet kinderopvang en wordt kinderopvangtoeslag genoemd. Naast de kinderopvangtoeslag betaalt u ook een eigen bijdrage.

De Kinderopvangtoeslag wordt verstrekt door de Belastingdienst. Als er sociale of medische redenen zijn voor (bijzondere) kinderopvang, kan in sommige gevallen (een deel van) de kosten worden vergoed door de gemeente.

Kinderopvangtoeslag van de belastingdienst

Of u kinderopvangtoeslag krijgt, hangt af van uw inkomen en dat van uw partner. Ook controleert de Belastingdienst of uw kind naar een geregistreerde kinderopvangorganisatie gaat en of u werkt (of een traject naar werk volgt). Op de website van de Belastingdienst vindt u alle voorwaarden voor kinderopvangtoeslag. Als pleegouder of adoptieouder komt u ook in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Aanvragen kinderopvangtoeslag
U kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. De organisatie die voor u de kinderopvang regelt, moet in dat geval wel geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang.

Tegemoetkoming van de gemeente

Als om sociale of medische redenen kinderopvang in een kindercentrum nodig is, is een vergoeding van de kosten vanuit de gemeente beschikbaar. Of u hier recht op heeft, wordt gezamenlijk bepaald door de jeugdarts van het consultatiebureau en de medewerkers van Samen Doen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Samen Doen
Telefoon: 14 0523
E-mail: samendoen@hardenberg.nl

Afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD IJsselland
Telefoon: 088 443 07 02 (bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur)
Internet: www.ggdijsselland.nl

Meer weten?

Met vragen over kinderopvangtoeslag kunt u ook bellen met Informatie Rijksoverheid via het telefoonnummer 1400. U kunt ook meer informatie lezen op de website van de Rijksoverheid.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.