Stappenplan voor het bouwen van een woning

Als u een nieuwe woning wilt bouwen, zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Door middel van onderstaand stappenplan wordt u alvast op weg geholpen.

Tip: u kunt onderstaand stappenplan uitprinten door middel van de printknop aan de rechterkant van deze pagina.

  • De gemeente Hardenberg maakt voor iedere woningbouwplan een nieuw bestemmingsplan en organiseert inloopbijeenkomsten over deze woningbouwplannen. De inloopbijeenkomst worden op de gemeentelijke informatiepagina in weekblad De Toren en op deze website aangekondigd.

  • Tijdens een inloopbijeenkomst over een nieuw woningbouwplan kunt u een interesseformulier invullen. De gemeente houdt u dan op de hoogte van al het nieuws en ontwikkelingen rond woningbouwplannen en kavelverkoop.

  • U kunt als koper van een kavel gebruik maken van een aantal aantrekkelijke regelingen, zoals de kavelreserveringsregeling en leegstandswet. U kunt zich vast in deze regelingen verdiepen. Natuurlijk kunt u voor meer informatie terecht bij de gemeente Hardenberg.

  • Win informatie in bij aannemers of informeer wat het gaat kosten om zelf een woning te bouwen.

  • Breng de overige kosten in beeld. U krijgt namelijk niet alleen de maken met de aanschaf van de woning en de kavel, maar ook met bijkomende kosten zoals de aansluiting op nutsvoorzieningen, kadasterkosten en notariskosten.

  • Informeer bij een hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker neemt dit traject vanaf het eerste bezoek tot een offerte ongeveer een maand in beslag. Zorg dat u over alle benodigde informatie beschikt zoals de loongegevens, een geldig identificatiebewijs, pensioengegevens, wel of geen BKR-registratie. In een later stadium vraagt de hypotheekverstrekker ook om de aannemings- en koopovereenkomst en de eventuele starterslening.

  • Zo weet u op het moment dat de kavels op de markt komen wat de financiële mogelijkheden zijn en wat de juiste kavel voor u is.

  • De gemeente kondigt op de gemeentelijke informatiepagina's in weekblad De Toren en op www.hardenberg.nl aan wanneer u zich kunt inschrijven voor een kavel. U kunt de inschrijfformulieren dan afhalen bij de gemeente of downloaden. Vaak wordt er rond de start van de inschrijving een inloopbijeenkomst georganiseerd.

  • Wilt u zich inschrijven voor een kavel voor twee-onder-een-kapwoning? Dan moet er altijd een medebouwer zijn. De bouwer en medebouwer schrijven als koppel in. Indien de medebouwer afhaakt bent u ook uw recht op inschrijving kwijt. Als u geen medebouwer kunt vinden, dan kunt u de lijst met belangstellenden voor een twee-onder-een-kapwoning (voor zover aanwezig) inzien om een medebouwer te zoeken. Dit moet binnen de inschrijftermijn gebeuren. Als u na het verlopen van de datum nog geen medebouwer hebt gevonden, kunt u niet deelnemen aan de loting.

  • Informeer wat de regels en voorschriften zijn volgens het bestemmingsplan zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij een vergunningaanvraag. U kunt hiervoor contact opnemen met de Publieksdienst van de gemeente Hardenberg.

  • Als u zich heeft ingeschreven, krijgt u bericht wanneer de loting is. U kunt tijdens de loting een kavel kiezen.

  • Hebt u een kavel gekocht maar is de koopakte nog niet gepasseerd? Hou er dan rekening mee dat acties die u onderneemt, zoals het laten uitvoering van een sonderingsonderzoek, het maken van de bouwtekening of het aanvragen van een omgevingsvergunning voor eigen kosten en risico zijn.

  • U tekent de voorlopige koopovereenkomst van de kavel. Na het terugsturen van het ondertekende exemplaar wordt de koopovereenkomst nog een keer door koper naar de hypotheekverstrekker gestuurd voor een laatste controle.

  • De definitieve koopovereenkomst passeert bij de notaris op hetzelfde moment als de hypotheek.

  • Vraag de benodigde vergunningen aan. Neem voor meer informatie hierover contact op met de Publieksdienst. Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe woning duurt ongeveer acht weken.

  • Indien u met een aannemer gaat bouwen, kunt u het contract met de aannemer tekenen.

  • Binnen drie maanden na uitgifte is de grond bouwrijp en kunt u beginnen met de bouw van uw nieuwe woning.

Handige links

Algemeen

  • Vereniging Eigen Huis over nieuwbouw
    Via de website van Vereniging Eigen Huis wordt u door het hele nieuwbouwproces heen geloodst. Van de oriëntatiefase tot na de oplevering.
  • Zelf een huis bouwen
    Een huis (laten) bouwen in plaats van een bestaand huis kopen heeft als grootste voordeel dat u weinig concessies hoeft te doen aan uw woonwensen. Bij nieuwbouw heeft u - in verschillende gradaties - de vrijheid alles zelf te bepalen. Hier vindt u alle informatie, ook over de kosten van een huis bouwen.

Financiën en regelingen

  • Hypotheek en financiën
    Uw eigen huis financiert u meestal met een hypotheek. Welke opties heeft u? En hoe maakt u de keuzes die het beste bij uw wensen en omstandigheden passen, voor nu en in de toekomst?
  • Verzekeringen
    Verzekeringen zijn soms verplicht, soms noodzakelijk en soms overbodig. Welke verzekeringen heeft u nodig?
  • Belastingen
    Heeft u een eigen huis? Dan heeft u met verschillende belastingen en heffingen te maken. Waarvoor wordt u belast? En welke kosten mag u aftrekken?
  • Woonlasten
    Een eigen huis is een grote (financiële) verantwoordelijkheid. Met welke kosten heeft u te maken? En wat kunt u doen bij inkomensterugval?

Bouwen nieuwe woning

  • Zonnepanelen
    Indien u uw woning wilt voorzien van zonnepanelen, kunt u gebruik maken van de online Zonnekaart. Op deze interactieve kaart is van elk huis in de gemeente berekend hoeveel zonlicht het dak jaarlijks vangt. De kaart houdt zelfs rekening met de hellingshoek van het dak en de eventuele schaduw van bomen of omliggende bebouwing.

Woonteam

Hebt u interesse in een bouwkavel in de gemeente Hardenberg? Voor ondersteuning bij het aankoopproces kunt u terecht bij het Woonteam.