Over het Hardenbergs Archief

Het Hardenbergs Archief is hét historisch documentatiecentrum voor Hardenberg en omgeving. We zijn er voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van de gemeente Hardenberg en de voormalige gemeenten Avereest, Gramsbergen, Ambt Hardenberg en Stad Hardenberg.

Jaarlijks vinden vele bezoekers in het Hardenbergs Archief antwoord op hun vragen over de stad, het dorp of de streek waar zij vandaan komen. We zijn een historisch documentatiecentrum in de breedste zin van het woord.

Als 'geheugen' van de streek bewaren we ruim twee strekkende kilometer archiefstukken. Het oudste document, de Akte van Stadsrechten van Hardenberg, dateert uit 1362. Wij huisvesten diverse archieven van de overheid, maar ook van particuliere instellingen en soms bedrijven. Daarnaast beschikt het Hardenbergs Archief over een bibliotheek met regionale historische werken. We hadden een uitgebreide beeldbank, maar deze hebben wij aan de Historische Vereniging geschonken.

Sinds 1 juli 2012 is het Hardenbergs Archief te vinden op de vijfde verdieping van het nieuwe gemeentehuis. Wilt u een bezoek brengen? Maak dan een afspraak: 14 0523.